Staropolska zupa jabłkowa.doc

(6 KB) Pobierz
Staropolska zupa jab³kowa

Staropolska zupa jabłkowa

 

Składniki:

75 dag winnych jabłek

otarta skórka z jednej cytryny

5 dag rodzynek

łka masła

20 dag suchego razowego chleba

4 łki posiekanych orzechów włoskich

2 łki cukru

szczypta soli

 

Rozdrobniony chleb i orzechy wrzuć do garnka, zalej 3 szklankami przegotowanej wody i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.

 

W drugim rondelku ugotuj 50 dag pokrojonych na ćwiartki jabłek w 1,5 szklanki wody. Rozgotowane jabłka i rozgotowany chleb zmiksuj, i przetrzyj przez sito.

 

Teraz obierz 25 dag jabłek i potnij je w słupki. Zagotuj cukier z 3 łkami wody, do tego rzadkiego syropu włóż jabłka, prażąc je do zeszklenia. Następnie dodaj sparzone wrzątkiem rodzynki, otartą skórkę z cytryny i masło, chwilę podduś, po czym połącz z przetartym przez sito wywarem.

 

Gdy na koniec lekko posolisz do smaku i podgrzejesz - gorąca zupa będzie gotowa do podania na stół.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin