Pamuła śliwkowa.doc

(5 KB) Pobierz
Pamu³a œliwkowa

Pamuła śliwkowa

 

Składniki na 6 porcji:

30 dag suszonych śliwek bez pestek

laska cynamonu

1-2 goździki

pół szklanki miodu

2-3 łki orzechów włoskich

 

Umyte śliwki (25 dag) zalej litrem przegotowanej wody, zostaw na 2-3 godzin, po czym dodaj cynamon, goździki - wszystko rozgotuj. Po ugotowaniu usuń cynamon i goździki, dodaj orzechy, wszystko zmiksuj i przetrzyj przez sito.

 

Pozostałe śliwki zalej szklanką wrzątku, ugotuj, przestudź, potem pokrój w paseczki. Wywar ze śliwek wlej do zmiksowanej zupy, dodaj miód, zagotuj. Na koniec dodaj pokrojone w cienkie paseczki śliwki i dopraw do smaku. Podawaj z łazankami lub grzankami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin