Zupa rybna (grecka)Porcja dla 6 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.1 kg ryby,2 duze pomidory,1 duza cebula,1 marchewka,1 maly kawalek selera,125 g ryzu,60 ml oliwy,2 jaja,sok z 1 cytryny,1 lyzka siekanej zielonej pietruszki,sol, pieprz, lisc laurowy.1. Rybe sprawic i umyc, podzielic na dzwonka i osolic.2. Cebule posiekac, marchew i seler pokroic w plastry, z pomidorow zdjac skore,pokroic na cwiartki, usunac pestki.3. Do garnka wlac 1,5 l wody, zagotowac. Wrzucic warzywa, lisc laurowy, sol ipieprz, wlac oliwe. Gotowac na malym ogniu 30 min.4. Wlozyc rybe i dalej gotowac 15 min.5. Dzwonka ryby wyjac delikatnie i ulozyc na osobnym talerzu, wyjac takza warzywa, zmiksowac je i ponownie wrzucic do wywaru.6. Wywar wstawic na ogien, wsypac ryz, gotowac 20 min. Gdy ryz bedzie miekkizdjac naczynie z ognia.7. Jaja ubic, wymieszac z sokiem z cytryny, wlac powoli do zupy ciagle mieszajac.8. Zupe podawac posypana zielona pietruszka. Osobno podac ugotowana rybe polanamajonezem.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 9 "Kuchnia grecka", strona 32.
Viola_Valeriana222