Solanka rybna.doc

(7 KB) Pobierz
Solanka rybna

Solanka rybna

 

Składniki na 6 porcji:

1,5 kg świeżych ryb

duża porcja włoszczyzny

2 cebule

20 dag kiszonych ogórków

czubata łka koncentratu pomidorowego

po łce kaparów i oliwek bez pestek

5 dag masła

pół cytryny

ziele angielskie

liść laurowy

2 łki posiekanej natki pietruszki

Jarzynka WINIARY

pieprz

l

 

Sprawione ryby - po usunięciu kręgosłupów i ości - pokrój na kawałki. Środkowe dzwonka odłóż, a resztę, w tym także łby, ogony i kręgosłupy, włóż do garnka. Dodaj następnie oczyszczoną i pokrojonąoszczyznę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Wlej 6-7 szklanek wody i gotuj na małym ogniu, aż warzywa bę miękkie, po czym wywar przecedź.

 

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym maśle. Pod koniec smażenia dodaj koncentrat pomidorowy, chwilę smaż razem, po czym przełóż do garnka z wywarem.

 

Ogórki obierz, przetnij wzdł, usuń nasiona, a miąższ pokrój na półplasterki i wraz z odłonymi kawałkami ryby wrzuć do zupy. Gotuj 20 minut. Następnie przypraw solankę rybną do smaku Jarzynką, solą i pieprzem, dodaj też kapary i oliwki. Wszystko gotuj jeszcze 5 minut.

 

Przed podaniem posyp każ porcję natką pietruszki i udekoruj plasterkiem cytryny.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin