Solanka rybna
Składniki na 6 porcji:
1,5 kg świeżych ryb
duża porcja włoszczyzny
2 cebule
20 dag kiszonych ogórków
czubata łyżka koncentratu pomidorowego
po łyżce kaparów i oliwek bez pestek
5 dag masła
pół cytryny
ziele angielskie
liść laurowy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Jarzynka WINIARY
pieprz
sól
Sprawione ryby - po usunięciu kręgosłupów i ości - pokrój na kawałki. Środkowe dzwonka odłóż, a resztę, w tym także łby, ogony i kręgosłupy, włóż do garnka. Dodaj następnie oczyszczoną i pokrojoną włoszczyznę oraz liść laurowy i ziele angielskie. Wlej 6-7 szklanek wody i gotuj na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie, po czym wywar przecedź.
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na rozgrzanym maśle. Pod koniec smażenia dodaj koncentrat pomidorowy, chwilę smaż razem, po czym przełóż do garnka z wywarem.
Ogórki obierz, przetnij wzdłuż, usuń nasiona, a miąższ pokrój na półplasterki i wraz z odłożonymi kawałkami ryby wrzuć do zupy. Gotuj 20 minut. Następnie przypraw solankę rybną do smaku Jarzynką, solą i pieprzem, dodaj też kapary i oliwki. Wszystko gotuj jeszcze 5 minut.
Przed podaniem posyp każdą porcję natką pietruszki i udekoruj plasterkiem cytryny.
Viola_Valeriana222