Solanka mięsna I.doc

(7 KB) Pobierz
Solanka miêsna I

Solanka mięsna I

 

Składniki na 6 porcji:

50 dag łopatki wieprzowej

20 dag chudego mięsa od szynki

10 dag gotowanej szynki (najlepiej ze skórką)

parówki (ok. 7 dag)

12 dag ugotowanych nerek

7 dag mięsa z kurczaka

20 dag cebuli

10 dag kiszonych ogórków

18 dag zielonych oliwek

8 dag czarnych oliwek

5 dag oleju

10 dag śmietany

przyprawy

zielenina

ewentualnie kostka Rosołu drobiowego WINIARY

 

Z mięsa od szynki i łopatki ugotuj bulion. Kiedy mięso będzie prawie miękkie, dodaj drobno posiekaną i podduszoną na oleju cebulę, obrane i pokrojone w drobną kostkę ogórki kiszone. Całość gotuj jeszcze 4-5 minut. Następnie dodaj kilka ziarenek czarnego pieprzu, liść laurowy oraz ugotowane i pokrojone w drobną kostkę pozostałe rodzaje mięsa, parówki i nerki, a także oliwki bez pestek. Wszystko razem gotuj, aż składniki bę wystarczająco miękkie, a zupa nabierze smaku i aromatu.

 

Przed podaniem do każdego talerza wrzuć po kilka czarnych oliwek pokrojonych w krążki, łeczkęstej śmietany, plasterek obranej ze skórki cytryny i posyp zupę drobno posiekaną świeżą zieleniną: natką pietruszki, koperkiem i szczypiorkiem.

 

Solankę możesz przygotować tylko na rosole drobiowym lub dodatkowo dodać do niej na przykład kawałki pieczonego mięsa. Im więcej rodzajów mięsa włysz do zupy, tym będzie ona smaczniejsza.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin