Żur na kiełbasie.doc

(6 KB) Pobierz
¯ur na kie³basie

Żur na kiełbasie

 

Składniki na 6 porcji:

1-2 szklanki zakwasu z żytniej mąki

4 szklanki Bulionu bekonowego WINIARY

(lub 2 szklanki wywaru z warzyw)

50 dag surowej białej kiełbasy

łka mąki

pół szklanki śmietany

łka startego chrzanu

3 jaja ugotowane na twardo

liść laurowy

3 ziarna ziela angielskiego

1-2 ząbki czosnku

łeczka majeranku

pieprz, sól

 

Do wrzącego bulionu włóż kiełbasę, liść laurowy i ziele angielskie, gotuj 15 minut na bardzo małym ogniu. Następnie kiełbasę wyjmij, a do wrzącego wywaru wlej zakwas.

 

Żur zagotuj, zapraw śmietaną wymieszaną z mą, jeszcze raz zagotuj, dodaj pokrojoną w plasterki kiełbasę, chrzan, zmiażony czosnek i majeranek oraz sól i pieprz. Gotuj jeszcze 23 minuty. Podawaj z jajami pokrojonymi na ćwiartki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin