Zupa z zielonej herbaty (ochazuke)Porcja dla 4 osob. Czas przygotow. 25 min.1 lyzka ziaren sezamowych bialych,3 filizanki gotowanego ryzu,1 kwadrat alg nori (przepis w rozdziale "ogolne"),mala kepka swiezej rzezuchy,1 plaska lyzeczka pasty wasabi (przepis w rozdziale "ogolne"),2 filizanki swiezo zaparzonej dobrej zielonej herbaty.1. Ziarna sezamowe uprazyc, az zaczna wydawac przyjemny aromat.2. Rozdzielic ryz rowno do 4 czarek, posypac sezamem i galazkami rzezuchy. Algipokroic na cieniutkie paseczki dlugosci 4 cm i posypac nimi ryz.3. W oddzielnych naczyniach podac stozek pasty wasabi oraz reszte sezamu.4. Zalac ryz herbata, podawac natychmiast.5. Do zupy mozna dodac male kawalki swiezej ryby, marynowane sliwki, a zwlaszcza lososia.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 8 "Kuchnia japońska", strona 26.
Viola_Valeriana222