toksyczność ksenobiotyków.doc

(38 KB) Pobierz

Czynniki warunkujące toksyczność:

·        rozpuszczalność i stopień dysocjacji,

·        cechy organoleptyczne,

·        stan rozdrobnienia,

·        temperatura wrzenia i parowania,

·        budowa chemiczna (obecność określonych rodników).

 

1.Rozpuszczalność w wodzie lub tłuszczach

Substancje nierozpuszczalne w wodzie lub tłuszczach nie mogą ulec wchłonięciu i wywołać reakcji, mogą działać tylko fizycznie, nawet po wprowadzeniu do krwiobiegu nie przenikają przez barierę błony komórkowej.

·                    sole barowe  łatwo rozpuszczalne (chlorek, węglan) w wodzie są silnymi truciznami

·                    siarczan baru nierozpuszczalny w wodzie jest bezpieczny.

·                    Trudno rozpuszczalny kalomel jest mniej trujący od łatwo rozpuszczalnego sublimatu.

 

wartość współczynnika rozdziału olej/woda:

iloraz stężeń badanego związku w dwu nie mieszających się fazach: R=Col/Cw → Miernik rozpuszczalności substancji w tłuszczu

Jego wartość pozwala na wstępną charakterystykę toksykologiczną danej substancji

można przewidzieć drogę narażenia i stopień ryzyka zagrożenia, szybkość wchłaniania, dystrybucję i postępowanie terapeutyczne

Trucizny dobrze wchłaniające się i łatwo przenikające przez błony w organizmie odznaczają się wysoką wartością tego współczynnika, dotyczy to też wchłaniania przez skórę i przenikania do tkanki tłuszczowej

W przypadku niektórych trucizn siła działania jest zależna głównie od ich rozpuszczalności w tłuszczach (etery, uretan, barbiturany)

Znajomość współczynnika daje możliwość przewidywania rozmieszczenia danej substancji w organizmie

ważne przy ocenie toksyczności form użytkowych trucizn, zwłaszcza pestycydów. DDT podany w roztworze wodnym jest 5 x mniej toksyczny niż w roztworze olejowym.

 

2. Cechy organoleptyczne

mają znaczenie przy zatruciach rozmyślnych i przypadkowych:

arszenik jest bez smaku i zapachu

sublimat ma posmak metaliczny

drażniąca woń niektórych gazów (siarkowodór, fosgen, chlor) jest ostrzegawcza.

3. Stan rozdrobnienia:

wchłanianie jest szybsze przy zwiększonym rozdrobnieniu zwłaszcza przy truciznach trudno rozpuszczalnych; jest szczególnie ważny dla wchłaniania z dróg oddechowych

 

4.Temperatura wrzenia i parowania:

niższa temperatura wrzenia i parowania sprzyja wchłanianiu:

np.DL50 benzenu, toluenu i ksylenu jest taka sama, ale stopień narażenia na benzen jest wyższy, bo ma niższą temperaturę parowania.

 

5. Budowa chemiczna:

Obecność określonych grup doprowadza do zwiększenia lub osłabienia toksycznego działania.

Grupy te mogą bezpośrednio oddziaływać na organizm lub zmieniać właściwości związku (rozpuszczalność, napięcie powierzchniowe, dyfuzja przez błony, powinowactwo do tkanek)

 

Grupa nitrowa (C-NO2) i nitrozowa (C-O-NO):

zwiększa toksyczność nadając działanie utleniające

silne działanie methemoglobinotwórcze i naczyniorozszerzające

związki nitrozowe tworzą nitrozoaminy (działanie rakotwórcze)

 

Grupa aminowa (NH2):

zwiększa toksyczność związków,

toksyczność rośnie wraz z liczbą tych grup

nadaje związkom silne właściwości methemoglobinotwórcze

znane jest silne działanie amin, z których diaminy (putrescyna, kadaweryna) zwane jadami trupimi mają silne działanie toksyczne.

Zwiększa hydrofilność substancji.

 

Grupa cyjanowa (-CN):

zwiększa wybitnie toksyczność związku

łączy się ona z grupami sulfhydrylowymi i doprowadza do inhibicji enzymów

Toksyczność związków zawierających grupę cyjanową zależy od łatwości jej odłączenia

nieorganiczne związki z grupą cyjanową są bardzo toksyczne ze względu na wysoki stopień dysocjacji.

 

Grupa azowa (-N=H-):

zwiększa toksyczność

wiele związków wykazuje działanie rakotwórcze

 

Grupa metylowa (-CH3):

może powodować zmniejszenie toksyczności (kofeina-metylokofeina),

zwiększenie (dezorcyna-dwumetylorezorcyna)

nie powodować jej zmian (mocznik-metylomocznik)

Wprowadzenie grupy metylowej do związku aromatycznego zwiększa jego toksyczność (benzen-toluen-ksylen; fenol-krezol-ksylenol), podobnie przy metylowaniu grup aminowych.

 

 

Grupa wodorotlenowa (-OH): ma różny wpływ:

wprowadzona do związków alifatycznych przeważnie zmniejsza, a czasami nawet prowadzi do zniesienia ich toksyczności (etan-etanol, propanol-glicerol),

wprowadzona do pierścienia zwiększa toksyczność (benzen-fenol, fenol-hydrochinon, kwas benzoesowy-kwas salicylowy).

Niebezpieczne są hydroksylaminy powstające z pierwszo- i drugorzędowych amin aromatycznych – są bardziej toksyczne od wyjściowych amin, wykazują działanie methemoglobinotwórcze i rakotwórcze.

 

Grupa karboksylowa (-COO-):

wpływa głównie na właściwości fizyczno-chemiczne związku: zwiększa rozpuszczalność w wodzie przez co ułatwia wydalanie przez nerki.

 

Grupa sulfonowa (SO3H)

wpływa na rozpuszczalność związku i jego wydalanie

przyczynia się do osłabienia toksyczności (fenol-kwas fenylosiarkowy).

 

Grupa tiolowa (sulfhydrylowa, -SH-)

bardzo aktywna biologicznie

→  jej obecność zwiększa możliwość utleniania do związków sulfonowych o małej toksyczności i możliwość sprzęgania, więc zmniejsza toksyczność związku.

 

Grupa diazowa: -N=N-

toksyczność ostra takich związków jest niska

→  wykazują one działanie kancerogenne, co przy narażeniu chronicznym może powodować poważne konsekwencje.

 

Podstawniki wodoru:

→  F, Cl – zwiększa toksyczność, podobnie Br, J różnie

Rodniki hydrofilne: karboksylowy, hydroksylowy, aldehydowy, ketonowy, aminowy, iminiowy, amidowy, alkiloamidowy, sulfonamidowy.

Rodniki lipofilne: metylowy, metylenowy, etylowy, etylenowy, etylynowy, alkilowy, cykloheksylowy, fenylowy, naftylowy.

 

Ogólnie:

·        związki o dużej aktywności chemicznej, jak kwasy, zasady, aldehydy mają silne działanie niszczące na tkanki.

·        Związki organiczne: toksyczność węglowodorów alifatycznych zwiększa się ze wzrostem liczby atomów węgla w łańcuchu i wzrostem stopnia jego rozgałęzienia, co związane jest z większą rozpuszczalnością;

·        Wiązanie nienasycone w cząsteczce związku alifatycznego lub cyklicznego np. w acetylenie, benzenie, cykloheksanie

*zwiększa reaktywność chemiczną

*hydrofilność

*zwiększa toksyczność

*ma duży potencjał oksydacyjny (utlenianie grup SH w glutationie, cysteinie, metioninie)

*ułatwia jego wchłanianie przez płuca, zwiększa działanie narkotyczne.

·        Toksyczność może się zmieniać w zależności od składu (jednorodności) próbki. Zanieczyszczenia czy domieszki mogą oddziaływać równie intensywnie lub intensywniej niż sama trucizna – w pestycydach

 

izomeria i układ przestrzenny:

izomeria strukturalna: najbardziej toksyczne są para-, mniej toksyczne meta-, najmniej orto-; para- mają niższą temperaturę wrzenia i parowania.

Izomeria optyczna: dla ssaków najbardziej toksyczne są izomery lewoskrętne

 

Rozmieszczenie ksenobiotyków w organizmie ze względu na wiązania chemiczne

 

ksenobiotyki we krwi (lipofilne również w chłonce) docierają do:

serca, wątroby, nerki, mózgu, dobrze ukrwionych narządów(kilkanaście minut)

mięśni, skóry, tkanki tłuszczowej (kilkadziesiąt minut, doba)

 

związki lipofilne- dystrybucja zależy od szybkości przepływu krwi przez dany narząd

związki hydrofilne- rozmieszczenie zależy od szybkości dyfuzji.

 

Powinowactwo do krwi i tkanek

-ksenobiotyki o dużym powinowactwie do tkanek występują w osoczu w małym stężeniu

-silnie wiązane przez białka osocza w mniejszym stopniu przenikają do narządów

 

Wiązanie przez białka osocza

 

Na rozmieszczenie substancji w organizmie ma wpływ:

nagromadzenie w tkankach w wyniku transportu aktywnego

wiązanie z elementami komórkowymi

rozpuszczalność w lipidach.

 

Kumulacja w miejscu działania → CO w krwinkach, parakwat w płucach

W miejscu odległym → ołów kumuluje się w kościach, działa toksycznie na tkanki miękkie

 

w największym stopniu dochodzi do wiązania z albuminami

→  duże powinowactwo, nieswoistość wiązania, duże stężenie w osoczu, przyłączanie zarówno anionów jak i kationów, substancje obojętne wiązane przez wiązania hydrofobowe.

 

ksenobiotyki wiążą się z białkami za pomocą wiązań jonowych, wodorowych, dipolowych, hydrofobowych, siłami van der Waalsa w sposób odwracalny

frakcja wolna jest w stanie równowagi z frakcją związaną.

Związki alkilujące, insektycydy fosforoorganiczne wiążą się za pomocą nieodwracalnych wiązań kowalencyjnych

 

Kumulacja w tkance tłuszczowej:

 

Związki lipofilne

(insektycydy polichlorowe, polichlorowane bifenole, heksachlorobenzen, tiobarbiturany) 

·        szybko przenikają przez błony biologiczne i gromadzą się w organizmie

·        wykazują duże powinowactwo do tkanki tłuszczowej

·        dochodzi do zmniejszenia stężenie substancji wokół receptora.

·        Pozostają w tkance tłuszczowej przez długi czas (t1/2 DDT ok 3,7 lat)

·        można przyspieszyć eliminację poprzez podanie ciekłej parafiny lub cholestyraminy

·        nagromadzenie substancji nie jest spowodowane wiązaniem ze składnikami

komórkowymi lecz rozpuszczeniem fizycznym w obojętnych lipidach. Zmagazynowany w tkance tłuszczowej ksenobiotyk jest w stanie równowagi z krwią. Podczas eliminacji przechodzi z tkanki tłuszczowej do osocza.

·        Szybki metabolizm tkanki tłuszczowej: nagłe uwolnienie substancji i zwiększenie jej we krwi, watrobie, nerkach, mózgu- może dojść do zatrucia, przenikanie do mleka.

 

Kumulacja w tkance kostnej:

 

·        tetracykliny, fluorki, stront, ołów, rad kumulują się w kościach i zębach

·        wiązanie zachodzi na powierzchni tkanki kostnej ( ołów, stront, rad wchodzą w skład struktury hydroksyapatytu w miejsce wapnia, fluorki wymieniają jon hydroksylowy)

·        substancje nie są związane nieodwracalnie, pozostają przez kilka, kilkanascie lat od przerwania długotrwałej ekspozycji.

·        Substancja obca może być uwalniana z powierzchni kości przez wymianę jonową, rozpuszczanie kryształu( działanie parathormonu, zakwaszenie organizmu)

·        do kumulacji dochodzi w przypadku wielokrotnego podania.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin