Świąteczna szynka pieczona
1 mała szynka wieprzowa z kością (cała)
3/4 szkl. Sosu Sojowego Zagęszczonego Słodkiego
1 łyżka sherry
6 ząbków czosnku, rozgniecionych
1 goździk, roztarty
1 łyżka Sosu Chilli Ostrego
2 łyżki dżemu ananasowego
1 łyżeczka imbiru w proszku
3 łyżki mąki kukurydzianej
2 plastry ananasa pokrojone w kostkę
miseczka z wodą do wstawienia do piekarnika
Obrać szynkę za skórki i ponacinać w kratkę. Przygotować sos z 5 łyżek
sosu sojowego, sherry, 3 ząbków czosnku i goździka. Zawinąć szynkę w
folię i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Przygotować sos z
reszty sosu sojowego, sosu chilli, dżemu ananasowego, czosnku, imbiru i
mąki kukurydzianej. Włożyć szynkę do mocno nagrzanego piekarnika na około
25 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do około 175 stopni C i piec
25 minut na każde 500 g wagi mięsa. Na pół godziny przed końcem pieczenia
polać szynkę sosem. Podawać na zimno lub gorąco udekorowaną ananasem.
Kaczka po pekińsku
1 kaczka
marynata:5 łyżek sosu sojowego2 łyżki miodułyżka mąki50 ml wódkiłyżeczka octu winnegołyżeczka olejuposiekana cebula3 posiekane ząbki czosnku2 goździkianyżekkoper włoskicynamonsól, pieprz
Kaczkę opłukać, zanurzyć we wrzątku, osuszyć, ponakłuwać widelcem. Wymieszać składniki marynaty, posmarować nią kaczkę i odstawić na dobę w chłodne miejsce. Kaczkę wstawić do piekarnika o temp. 200 st. C, piec 20 min., temp. obniżyć do 160 st. C. Piec jeszcze 1h polewając wytwarzającym się sosem. Ponownie podwyższyć temp. do 200 st. C. i piec 20 min. Pokrojoną kaczkę podawać z sosem śliwkowym.
tadeusz.grzywacz