Niepożądana reakcja pokarmowa to
q nieprawidłowa, powtarzalna i odtwarzalna odpowiedź organizmu ludzkiego, przejawiająca się powstawaniem różnych dolegliwości klinicznych w trakcie lub po spożyciu pokarmu
Umowny schemat podziału niepożądanych reakcji pokarmowych :
Niepożądane reakcje pokarmowe
( adverse food reactions ) ( 100% )
Patogenetyczne mechanizmy nieimmunologiczne
Patogenetyczne mechanizmy immunologiczne
Nietolerancja pokarmowa
( ok. 60-70% )
( ok.30-40% )
Pseudoalergia pokarmowa
Idiosynkrazja pokarmowa
Alergia
q Zespół zjawisk patogenetycznych oraz następstw klinicznych zachodzących w ustroju ludzkim, za które odpowiada antygen ( alergen ) zewnątrz, ( zewnątrzpochodny ), wchodzący w reakcję ze specyficznym przeciwciałem lub komórką immunologicznie kompetentną.
Alergia pokarmowa
q Zespół zjawisk klinicznych ( narządowych, układowych ) powstałych w organizmie ludzkim w następstwie spożycia pokarmu ( -ów ) lub związków do niego dodanych, będących wynikiem nieprawidłowej odpowiedzi immunologicznej ustroju. Reakcje immunologiczno – alergiczne zachodzące między antygenem pokarmowym ( lub neoantygenem ) a powstającymi w ustroju przeciwciałami, lub reakcje antygenu z innymi składowymi układu immunologicznego można zaszeregować do jednego z czterech typów reakcji wg Gella – Coombsa.
q Pierwsza manifestacja procesu alergicznego wśród niemowląt i/lub małych dzieci obciążonych genetyczną atopią
q Wskazuje na uszkodzenie bariery śluzówkowej przewodu pokarmowego ( zwiększona penetracja antygenów pokarmowych od światła jelita w stronę krążenia systemowego )
q Jest pierwszą chorobą stanowiącą zapowiedź potencjalnego wystąpienia dolegliwości alergicznych w późniejszym okresie życia
q Jest jedną z chorób atopowych
Mechanizmy odpowiedzi immunologicznej uczulonych na pokarmy
TYP I
Nadwrażliwość typu bezpośredniego zależna od IgG
TYP II
Reakcje cytostatyczne
TYP III
Reakcje z udziałem kompleksów immunologicznych
TYP IV
Nadwrażliwość typu późnego, komórkowego.
Więcej niż 1 typ reakcji.
Alergia pokarmowa u dziecka jest uważana za pierwszy kliniczny sygnał choroby atypowej
q Po ustąpieniu objawów chorobowych w dzieciństwie
wyzdrowienie lub „pozorne wyzdrowienie”
może nastąpić nawrót objawów alergicznych
w wieku dorosłym
narażenie podatnego na alergie organizmu
na niekorzystne czynniki środowiskowe
q Jest pierwszą chorobą alergiczną występującą najwcześniej ( w najmłodszym wieku ), gdyż antygeny białek mleka krowiego są pierwszymi obcogatunkowymi proteinami, z którymi ustrój dziecka spotyka się codziennie w tak dużej ilości
q U niemowląt z atopowym zapaleniem skóry alergia na białka mleka krowiego dotyczy około 50% tych dzieci
q IgE zależna ( rzadsza ) – powiązana ze zmianami w układzie oddechowym i w skórze, objawy anafilaksji nie występują, testy skórne na mleko (+)
q IgE niezależna ( częstsza ) – testy skórne na mleko zazwyczaj (-), trudniejsza do diagnostyki, częściej powiązana i sugerująca zzw, stolce wolne, śluzowe, z domieszką jedzenia, niedobory masy ciała
biopsja jelita : nacieczenia eozynofilowe, z komórek monocytarnych i polimorficznych leukocytów
Kryteria rozpoznawania alergii przewodu pokarmowego
wg Collinsa – Williamsa ( 1954 )
q Dane z wywiadu winny przemawiać za procesem alergicznym
q Istnieje podejrzenie o szkodliwe działanie pokarmu
q Objawy kliniczne muszą pozostawać w związku czasowym ze spożyciem podejrzanego pokarmu
q Objawy kliniczne winny ustąpić po eliminacji podejrzanego pokarmu z diety
q Po ponownym wprowadzeniu podejrzanego pokarmu obserwuje się nawrót identycznych dolegliwości klinicznych
q Prawdopodobieństwo diagnozy jest większe, gdy badany pacjent wykazuje inne dolegliwości alergiczne
q Istnieją inne dowody laboratoryjne na istnienie procesu alergicznego ( eozynofilia, testy skórne, badania endoskopowe przewodu pokarmowego ), wpływ leków antyalergicznych, itp.
q Szkodliwy dla danej osoby pokarm nie wywołuje żadnych dolegliwości u większości osób, które go spożywają
q Prawdopodobieństwo szkodliwości pokarmu wzrasta, gdy po jego spożyciu dodatkowo występują inne objawy ( np. pokrzywka )
Czynniki zwiększające prawdopodobieństwo rozwoju nadwrażliwości na białka mleka krowiego – Taylor, 1986
Czynniki immunologiczne :
q wywiad rodzinny wskazuje na choroby alergiczne
q wcześniejsze uczulenia na określony patogen ( np. w życiu płodowym, w okresie laktacji )
q zdolność organizmu do produkcji przeciwciał w klasie IgE
q upośledzenie ustroju w zakresie odpowiedzi komórkowej ( inhibicja limfocytów T supresorowych, znaczący udział limfocytów pomocniczych T – helper )
q zaburzenia produkcji przeciwciał ochronnych ( sIgA, IgG )
Czynniki nieimmunologiczne :
q niedojrzała śluzówkowa bariera jelitowa
q uszkodzenie błony śluzowej jelit ( infekcje ) lub predyspozycja do schorzeń jelit
q zmieniona flora bakteryjna jelit
q obniżona sekracja soku żołądkowego
q zmniejszona motoryka przewodu pokarmowego
q niewłaściwa aktywność proteolityczna zawartości przewodu pokarmowego
q zmniejszona chemotaksja neutrofili
q upośledzenie produkcji śluzu komórek kubkowych jelita
q wcześniactwo
q dystrofia wewnątrzmaciczna
q niedobory immunologiczne, np. IgA
q wrodzona wada metaboliczna, np. fenyloketonuria, galaktozemia
q wczesne przerwanie karmienia naturalnego
q wprowadzenie do diety glutenu przed ukończeniem 1 roku życia
q podawanie niemowlęciu antybiotyków doustnie przed 12 miesiącem życia
q zaszczepienie szczepionką polio doustną niemowlęcia, u którego był uprzednio incydent biegunkowy lub u którego jest jedna z w/w sytuacji.
Klasyczne postacie kliniczne alergii na białka mleka krowiego wg Cleine’a
q żołądkowo – jelitowa
q skórna
q z układu oddechowego
q konstytucjonalno – mózgowa
q wstrząsowa
q inne ( rzadziej występujące postacie )
q wiek 0 – 6 miesięcy : dominują objawy żołądkowo – jelitowe, czasem ze zmianami skórnymi
q 7 – 12 miesięcy : dominują manifestacje skórne z trwającymi jeszcze objawami żołądkowo – jelitowymi
q 2 – 3 lat : astma wczesno - dziecięca
q 4 – 7 lat : alergiczny nieżyt nosa
q 8 – 14 lat : alergiczny nieżyt nosa, astma oskrzelowa
wg Moneret – Vantirin
Etap I :
q wywiad
q badanie przedmiotowe
q otwarta próba – próba biologiczna z podejrzanym pokarmem ( eliminacji – prowokacji ) wg Goldmana
Etap II/III :
q testy skórne – z alergenami pokarmowymi
q testy z krwi ( PRIST, RAST, CAP ) = sIgE
q dieta eliminacyjna
q inne badania biochemiczne
q konsultacje specjalistyczne
q próby prowokacyjne :1. otwarta z podejrzanym pokarmem 2. podwójnie ślepa próba kontrolowana placebo
q Dieta eliminacyjna to czasowe lub stałe usunięcie z żywienia chorej osoby szkodliwego lub źle tolerowanego pokarmu lub składnika pokarmowego, z jednoczesnym wprowadzeniem w to miejsce składników zastępczych o równoważnych wartościach odżywczych
q Dieta eliminacyjna pod względem wartości odżywczych powinna umożliwić w podobny sposób żywienie chorych dzieci tak jak zdrowych
mieszanki eliminacyjne można uszeregować wg rosnącej siły
alergizacji następująco :
mieszanki elementarne
hydrolizaty kazeinowe
hydrolizaty serwatkowe
mieszanki sojowe
Alergia na białka mleka krowiego – proces zdrowienia
Zależy od wielu czynników, do niekorzystnych należą :
- ujawnianie się objawów w okresie wczesnoniemowlęcym lub nawet noworodkowym
- atopia rodzinna
- alergia wielonarządowa
- brak ścisłego przestrzegania zaleceń dietetycznych
Najczęstsze błędy w stosowaniu mieszanek eliminacyjnych
q podawanie preparatów sojowych u niemowląt w pierwszych 2-3 miesiącach życia lub u wcześniaków
q rutynowe stosowanie mieszanek eliminacyjnych u noworodków karmionych piersią
q rozpoczynanie leczenia alergii na białko mleka krowiego od preparatów sojowych – powinno się zaczynać od Nutramigenu...
stateofshock