Jabłecznik Elżbiety.pdf

(63 KB) Pobierz
53164479 UNPDF
Jabłecznik Elżbiety
Składniki
Ciasto: 50 dag mąki, 10 dag cukru, 25 dag masła, 3 jaja,
szczypta soli, cukier waniliowy, 4 łyżeczki proszku do pieczenia.
Nadzienie: 1 kg jabłek, 10 dag cukru, 2 torebki cukru
waniliowego, 3 dag zmielonych migdałów, 10 dag rodzynków,
cynamon
Sposób przyrządzania
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, resztę sypkich składników
i masło. Zagnieść ciasto. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych otworach (ewentualny
nadmiar soku odcisnąć) i wymieszać z pozostałymi składnikami nadzienia. Dwie trzecie
ciasta wyłożyć na natłuszczoną blachę, przykryć masą jabłkową i pozostałą częścią
ciasta. Piec godzinę w temperaturze około 200°C. Po upieczeniu posypać cukrem
pudrem.
 
53164479.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin