Bigos smaczny.docx

(113 KB) Pobierz

Bigos smaczny - przepis dla początkujących i nie tylko

 

Składniki

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=103573

2,5 kg kiszonej kapusty;
50 dkg mięsa wołowego;
50 dkg mięsa wieprzowego;
70 - 80 dkg różnych kiełbas;
30 dkg wędzonego boczku;
4 dkg suszonych grzybów np, podgrzybki;
30 dkg pieczarek;
6 - 8 suszonych śliwek;
przecier pomidorowy ( ok 150 - 200 g );
gotowa przyprawa do bigosu np. Kotanyi, 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie, 4 ziarna pieprzu, 4 ziarna jałowca, 3 kostki rosołowe ( drobiowa, wołowa i grzybowa), papryka słodka i ostra, kminek najlepiej zmielony, sos sojowy.

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=90739 

Suszone grzyby zalać litrem wrzątku i moczyć pod przykryciem przynajmniej 2 godziny.

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=90738

Kapustę kilkakrotnie wypłukać w zimnej wodzie, aby nie była mocno kwaśna. Poszatkować. Zalać 2 litrami wrzątku. Namoczone grzyby wyjąć i pokroić na mniejsze kawałki. Wraz z wywarem dodać do kapusty. Wrzucić listki, ziarna pieprzu, ziela i jałowca. Zagotować mieszając i gotować

na średnim ogniu.

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=90741

Mięso pokroić w kosteczkę, kiełbasę w półplastry, boczek w malutką kosteczkę. Boczek przesmażyć na łyżce oliwy i dodać do gotującej sie kapusty. Na tym samym tłuszczu przesmażyć mięso wołowe - aż wyparuje woda i mięso zacznie sie rumienić. Dodać wieprzowinkę i czynność powtórzyć. Wówczas dodać kiełbasę i jeszcze chwilę smażyć

. Wszystko to włożyć do kapusty. Gotować ok. godzinę co jakiś czas mieszając.

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=90742

Pieczarki pokroić w półplasterki i dodać do bigosu. W 2 szklankach wrzątku rozpuścić kostki rosołowe i dodać je do bigosu. Doprawić paprykami, kminkiem, solą, pieprzem, Wlać ok. 2 łyżki sosu sojowego i dorzucić 3/4 opakowania gotowej przyprawy. Dodać posiekane suszone śliwki. Dokładnie wymieszać i pogotować pół godziny.

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=90743

Przecier pomidorowy podlać wrzątkiem ( tyle samo wody co przecieru ) i dokładnie wymieszać. Wlać do bigosu. Gotować jeszcze 10 minut ale stale mieszając bo od chwili dodania przecieru bigos będzię próbował się przypalić:)

http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=90744

Ewentualnie doprawić, zestawić z ognia i odczekać z konsumpcją do następnego dnia aby się przegryzł.


http://www.wielkiezarcie.com/zdjecie.php?id=90745

To jest przepis na zupełnie tradycyjny bigos. Standardowy przepis jedynie wzbogaciłam kilkoma dodatkami wg uznania. Nie jest jakiś oryginalny ale za to dobrze doprawiony i bogaty. Chciałam się nim podzielić, bo wiem że początkującym kucharzom

bigos wydaje się trudny i skomplikowany. A on jest jedynie dość czasochłonny ( no... może dochodzi jeszcze kwestia finansowa )!
Bigos ten można również robić z dodatkiem słodkiej kapuchy :)
Acha! Z podanych proporcji wychodzi barrrdzo duży gar bigosu, więc jeśli nie mamy zamiaru mrozić go lub obdarowywać nim rodziny radzę sporządzić go z połowy porcji:)

Zgłoś jeśli naruszono regulamin