Przycinanie drzew owocowych.pdf

(180 KB) Pobierz
Microsoft Word - Przycinanie drzew owocowych
Przycinanie drzew owocowych
Niezb臋dne narz臋dzia i materiay
Sekator zwyk艂y, sekator obur臋czny, kamienna ose艂ka, pilnik do ostrzenia, no偶yk ogrodniczy, pi艂a
du偶a i maa, pi艂a z wysi臋gnikiem teleskopowym, drabina, kit ogrodniczy w tubce lub spray'u.
Dzi臋ki zachowaniu r贸wnowagi mi臋dzy wzrostem a owocowaniem mo偶liwe jest coroczne i obfite
owocowanie drzew, bez pogorszenia jako艣ci owoc贸w.
Nadmierny wzrost op贸艣nia i zmniejsza owocowanie, za艣zbyt s艂aby wzrost wp艂ywa na przemienne
owocowanie i gorsz膮jako艣膰owoc贸w.
Powody przycinania
Przycinanie drzew owocowych ma na celu: - Przyspieszenie wej艣cia drzew w okres owocowania
poprzez eliminacj臋nadwy偶ki p臋d贸w. Pozwala to na pen膮koncentracj臋鈥瀞i艂y witalnej" drzewa na
wzro艣cie owoc贸w. - Polepszenie plon贸w przez przewietrzanie korony drzewa i umo偶liwienie
dotarcia 艣wiata a偶do samego centrum. - Ograniczenie wzrostu drzewa wzwy偶i u艂atwienie
zbior贸w przez wyhamowanie odrost贸w za pomoc膮systematycznych ci臋膰. - Zachowanie
odpowiedniego ksztatu korony drzewa przez skr贸cenie zbyt wybu- jaych i obci臋ciu niekorzystnie
umiejscowionych ga艂臋zi. - Pobudzenie rozwoju drzewa przez kr贸tkie ci臋cia pierwszych
rozga艂臋zie艅. Ostre ci臋cia zawsze dobrze su偶膮nowym p臋dom. - Odm艂odzenie drzewa przez wzrost
m艂odych p臋d贸w i usuni臋cie ga艂臋zi starszych, mniej produktywnych.
Terminy ci臋cia
Zabieg przycinania drzew owocowych przeprowadza si臋w trzech terminach:
- ci臋cie wczesnowiosenne, tzn. zimowe, powinno rozpoczyna膰si臋w drugiej po艂owie lutego
i zako艅czy膰si臋do pocz膮tku kwitnienia drzew
- ci臋cie p贸艣nowiosenne mo偶e by膰wykonywane od pocz膮tku kwitnienia do 14 dni po nim
- ci臋cie letnie nale偶y rozpocz膮膰w drugiej po艂owie sierpnia
Miejsce ci臋cia
Wszelkich ci臋膰dokonywa膰nale偶y zawsze nad 鈥瀘czkiem" (p膮kiem)
co zapewni prawidowy rozw贸j ga臋zi na wion臋. Ci膮膰trzeba na skos,
ok. 5 cm nad 鈥瀘czkiem" (pozwoli to wodzie deszczowej swobodnie
spywa膰obmywaj膮c
ga艂膮藕).
Prze艣wietlanie koron
CI臉CIA PRZE艢WIETLAJ膭CE NALE呕Y WYKONYWA膯GDY DRZEWO WEJDZIE JU呕W OKRES
PE艁NEGO OWOCOWANIA (POWY呕EJ 4-6 LAT). *Taki rodzaj ci臋cia ma na celu zapewnienie
maksymalnego dost臋pu 艣wiat艂a do wszystkich p臋d贸w korony i pozwala na otrzymanie optymalnej
ilo艣ci p臋d贸w owocuj膮cych. Drzewa kt贸re nie s膮ci臋te owocuj膮wprawdzie obficiej od ci臋tych, ale
zbyt szybko si臋zag臋szczaj膮
i wydaj膮gorszej jako艣ci owoce: drobne, sabo wybarwione i niesmaczne. Korona drzewa jest
g臋stsza, co za tym idzie, 艣rodek drzewa jest niedo艣wietlony, a zbi贸r owoc贸w utrudniony. Wiele
ga艂臋zi ro艣nie pod zbyt ostrym k膮tem, co powoduje ich zginanie i amanie pod ci偶臋arem owoc贸w.
*Drzewa stare i zaniedbane daj膮mniejsze i gorsze plony. Owocowanie takich drzew mo偶na
jednak poprawi膰. Ci臋cie nale偶y rozpocz膮膰od usuni臋cia chorych, martwych
i nadamanych ga艂臋zi. Nast臋pnie wycina si臋zb臋dne konary szkieletowe - uszkodzone, wras-
taj膮ce w 艣rodek korony, rosn膮ce pionowo i zbyt blisko siebie, krzy偶uj膮ce si臋. Korona po wyci臋ciu
powinna mie膰6 - 8 konar贸w. Grube ga艂臋zie i konary odcina si臋w mejscu zgru-
bienia zwanym "obr膮czk膮", najpierw podpi艂owuj膮c od dou, aby nie oderway si臋z kor膮. Ci臋cie
wykonane zbyt blisko tworzy wi臋ksz膮ran臋, kt贸ra trudniej si臋goi. Za艣ci臋cie zbyt dalekie od
nasady powoduje butwienie wystaj膮cego s臋ka i uatwia pora偶enie drewna przez choroby. W
nast臋pnym roku po dugim ci臋ciu nale偶y wyci膮膰wszystkie d艂ugie, silne, nieroz-
ga艂臋zione p臋dy, tzw "wilki".
Proces owocowania
Pocz膮tek owocowania
Wej艣cie drzewa w okres owocowania trwa oko艂o trzech lat, zale偶nie od gatunku.
35928572.006.png
1. Oczko: Najmniejszy p臋d tworzy ulistnion膮ga艂膮zk臋. 2. Sto偶ek: Oczko przekszta艂ca si臋w p臋d
owocowy, lub w ulistnion膮ga艂膮zk臋.
3. P臋d owocowy: Najgrubszy p臋d tworzy kwiat, a nast臋pnie owoc. 4. Ga膮zka: Moda, krucha
ga艂膮艣drzewa.
5. Nasada: Ga艂膮zka z p膮kiem owocowym na ko艅cu. 6. Mieszek: 艢lad usytuowania p臋du, kt贸ry
b臋dzie owocowa. 7. Uwaga: Oczko mo偶e by膰ukryte w nasadzie ga臋zi! 8. Odrost: Cz臋艣膰p臋du,
kt贸ra pozostaje na ga膮zce po ci臋ciu.
Proces owocowania
Aby zrozumie膰mechanizm metody 鈥瀋i臋cia na trzy oczka", trzeba prze艣ledzi膰
rozw贸j odrostu w ci膮gu trzech lat - czasu niezb臋dnego dla wytworzenia owoc贸w.
*Zima pierwsza: Przycinamy p臋d 鈥瀗a trzy oczka". W nast臋pnym sezonie najwy偶sze 鈥瀘czko"
odrostu zmienia si臋w p膮czek. (1)
*Zima druga: Ponownie przycinamy odrost 鈥瀗a trzy oczka". Dwa najwy偶sze oczka przeksztacaj膮
si臋w li艣ciaste ga膮zki. Sto偶ek p臋du, usytuowany najbli偶ej ci臋cia - grubieje i staje si臋p臋dem
owocowym. (2)
*Zima trzecia: Na odro艣cie, kt贸rego d艂ugo艣膰jest ju偶znacznie zredukowana, zostawiamy jedynie
p臋d owocowy. Na wiosn臋p臋d ten zakwitnie i jesieni膮urodzi pierwsze owoce. (3)
Ci臋cie "na trzy oczka"
Zabieg ten stosuje si臋w czasie zimy przy uprawie drzew w formie palisadowej
(pn膮cej) lub p贸艂wolnej (wrzeciono). Termin "ci臋cie na trzy oczka" oznacza odleg艂o艣膰
trzech oczek od podstawy ga艂臋zi. Tn膮c, pozostawia si臋co roku na odrastaj膮cym p臋dzie
jedynie trzy oczka
35928572.007.png 35928572.008.png 35928572.009.png 35928572.001.png
*Przycinamy 鈥瀗a trzy oczka" wszystkie p臋dy drzewa czyli ga臋zie
maj膮ce wi臋cej ni偶dwa p膮ki. (4)
*Do odrostu zachowujemy jedynie p臋d owocowy, usuwaj膮c
wszystkie inne znajduj膮ce si臋po nim (nawet gdy w gr臋wchodz膮
inne p臋dy owocowe). Zabieg ten skoncentruje wszystkie soki na
tworzeniu owoc贸w, kt贸re b臋d膮dorodniejsze. (5)
*Pobudzamy mieszki delikatnym, p艂ytkim ci臋ciem sekatora na
wierzchoku, co pozwoli na ich ponowne owocowanie. *Nie nale偶y
dotyka膰p臋d贸w.
Je偶eli s膮zbyt liczne ograniczamy ich liczb臋do jednego.
*Przewodnik skracamy do 20 cm.
Tniemy na 鈥瀘czku" w kierunku przeciwlegym do ga臋zi (na prawo -
je偶eli p臋d kieruje si臋w lewo i odtwrotnie) tak, by przysz艂y wzrost
odbywa艂si臋w linii prostej. (6)
*Obcinamy ca艂kowicie przed艂u偶enia
rozga艂臋zie艅w wyznaczonych miejscach. (7)
*Odrosty powinny mie膰jak najprostsz膮form臋, ocinamy wi臋c p臋dy rosn膮ce zbyt blisko siebie i
krzy偶uj膮ce si臋. Owocowanie przebiega o wiele lepiej w przypadku przyci臋tych p臋d贸w.
35928572.002.png 35928572.003.png 35928572.004.png 35928572.005.png
Zg艂o艣 je艣li naruszono regulamin