Mazurek polski z kajmakiem.doc

(136 KB) Pobierz
Mazurek polski z kajmakiem

Mazurek polski z kajmakiem

 
składniki

·         Ciasto:

·         30 dag mąki

·         15 dag masła

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         1 mała torebka cukru waniliowego

·         10 dag cukru

·         1 jajko

·         1 łyżeczka śmietany

·         masło i mąka do formy

Masa kajmakowa:

·         1/2 kg krówek

·         1 szklanka mleka

·         2 łyżki masła

Do dekoracji:

·         orzechy

·         kandyzowana skórka pomarańczowa

·         rodzynki lub inne bakalie

 

                  

 

 

 
sposób przygotowania

Posiekaj szerokim nożem masło z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodaj cukier, jajko i śmietanę, szybko zagnieć. Ulep kulę z ciasta, zapakuj ją w folię aluminiową i włóż do lodówki na godzinę. Tortownicę posmaruj masłem i lekko oprósz mąką. Rozwałkuj ciasto, wyłóż nim tortownicę, formując niewysoki brzeg. Ponakłuwaj spód widelcem i piecz 15-20 minut w temp. 160°C, aż ciasto lekko zbrązowieje. Upieczony placek ostrożnie wyjmij z formy. Przygotuj masę: krówki zalej mlekiem i gotuj, stale mieszając, aż do rozpuszczenia. Pod koniec, gdy masa jest już gładka, dodaj masło i wymieszaj. Ciepłą masę wylej na ciasto, udekoruj bakaliami. Krój na porcje, gdy polewa zastygnie. Uwaga: mazurek możesz także upiec na blasze prostokątnej (takiej bez jednego boku)

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin