Bażant z jabłkami.doc

(1 KB) Pobierz

Składniki

 

1 bażant, oskubany i wypatroszony

60 g masła

6-8 jabłek kompotowych, np. renet

2 łyżki calvadosu

150 ml creme fraiche lub śmietanki

sól i świeżo zmielony pieprz

 

Sposób przyrzadzania

 

1. W rondlu roztopić 30 g masła na umiarkowanym ogniu. Bażanta natrzeć solą i pieprzem, wewnątrz i na zewnątrz. Włożyć do rondla i obracając, zrumienić ze wszystkich stron. Zmniejszyć ogień na wolny i smażyć pod przykryciem przez około 45 min.

 

2. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę pokroić na 4 części. Na dużej patelni rozgrzać pozostałe masło, włożyć pokrojone jabłka i raz odwracając, smażyć na dużym ogniu, aż się zrumienią i będą miękkie. Półmisek ogrzać.

 

3. Bażanta polać calvadosem i alkohol zapalić, zbliżając zapaloną zapałkę. Gdy płomienie zgasną, bażanta wyjąć z garnka na deskę do krojenia, pokroić na 4 porcje i wyłożyć na ogrzany półmisek. Jabłka rozłożyć wokół mięsa. Potrawę przykryć folią aluminiową, aby nie wystygła podczas przyrządzania sosu.

 

4. Rondel postawić na ogniu. Trzymając za jeden uchwyt, przechylić go i zebrać tłuszcz z powierzchni sosu. Wlać 1/2 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia i mieszać, drewnianą łopatką zeskrobując drobinki mięsa, które przywarły do dna. Dodać śmietankę. Wymieszać i gotować przez kilka chwil, aż sos zawrze i zgęstnieje. Doprawić do smaku. Bażanta polać gorącym sosem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin