Skrzyp polny (Equisetum arvense) Nale�y do rodziny skrzypowatych. Jest ro�lin� trwa��, niezwykle ciekaw� botanicznie, jedn� z najstarszych na �wiecie - obok paproci i wid�ak�w. Pochodz� one z okresu dewo�skiego, sprzed 320 do 265 milion�w lat, kiedy jeszcze ros�y jako pot�ne drzewa. W Polsce ro�nie 9 gatunk�w skrzypu, ale do cel�w leczniczych u�ywa si� tylko jednego - skrzypu polnego. Ro�nie on na wilgotnych ��kach, polach, kartofliskach, miedzach, w ogr�dkach. Jest uporczywym chwastem dla rolnik�w i ogrodnik�w, gdy� ma-podobnie jak perz-d�ugie k��cza, kt�re poci�te - z ka�dego odcinka daj� nowe ro�liny. Wczesn� wiosn� ukazuj� si� brunatne, kr�tkie p�dy zarodnikowe z male�kimi listkami w ok�kach; na szczycie p�du jest k�osek, przypominaj�cy nieco szyszk�. Gdy dojrzewa, jego sze�ciok�tne tarczki nieco si� rozsuwaj�, sypi�c zarodniki. Zaczyna si� skomplikowany kr�g przemiany pokole�. Zarodnik daje pocz�tek wieloletniemu �yciu ro�linki. Gdzie� w po�owie wiosny ukazuj� si� z k��czy p�onne p�dy zielone (,jode�ki" czy "sosenki", bo i takie nazwy im nadawano), osi�gaj�ce wysokb�� 40 cm. Te w�a�nie p�dy p�onne s� surowcem zielarskim, bo - co dla nas najwa�niejsze - gromadz� krzemionk�. Maj� jej tyle, �e przy potarciu w palcach a� skrzypi� - i st�d nazwa. Pr�cz krzemionki p�dy skrzypu zawieraj� flawonoidy, sole mineralne, kwasy organiczne i inne sk�adniki. Ta krzemionka jest rozpuszczalna w wodzie, do�� �atwo si� wch�ania w przewodzie pokarmowym z wodnych wyci�g�w i dostaje si� do krwiobiegu. Cz�� przyswojonej przez organizm ludzki krzemionki gromadzi si� w trzustce, sk�rze i krwinkach czerwonych, reszta odgrywa wa�n� rol� jako niezb�dny sk�adnik b�on �luzowych, ko�ci itd. Gdy rana si� goi, zabli�nia po oparzeniach itp., mo�na w jej tkance ��cznej znale�� spore ilo�ci krzemionki, czyli �e jest ona do tego potrzebna. Podobnie przekonano si�, �e krzemionka jest te� konieczna w procesie zwapniania ognisk gru�liczych, szczeg�lnie w p�ucach. Medycyna ludowa od niepami�tnych lat stosowa�a w leczeniu gru�licy skrzyp, razem z miodunk� plamist� (Herba pulmonariae), poziewnikiem bladym (Herba galeopsidis) i rdestem ptasim (Pylygonum aviculare). Krzem jest "lekiem starszych ludzi", bowiem im jest najbardziej potrzebny. Stwierdzono ubywanie krzemu z organizmu wraz z latami. A bez krzemu - nie ma zdrowia. Odwar ze skrzypu jest wskazany do picia po operacjach, w mia�d�ycy naczy� (szczeg�lnie w pocz�tkowym okresie), w stanach zapalnych dr�g moczowych, kamicy nerkowej i p�cherzowej, w uszkodzeniach w�o�niczek i celem wzmocnienia ich �cianek, w geriatrii, r�wnie� aby uzupe�ni� niedobory mikroelement�w. Zewn�trznie ok�ady z odwaru skrzypu stosuje si� do p�ukania oczu przy zapaleniu spoj�wek, do ok�ad�w na trudno goj�ce si� rany, na oparzenia, owrzodzenia, wysypki i st�uczenia. P�dy p�onne skrzypu polnego zbiera si� od po�owy lipca do ko�ca sierpnia, bo wtedy s� najbogatsze w krzem i suszy w cieniu, w temperaturze nie przekraczaj�cej 40�C. Odwar: 2 �y�ki ziela skrzypu zala� 2 szklankami wody i gotowa� od 15 do 30 minut; odcedzi� i pi� po p� szklanki 2-3 razy dziennie. Wyci�g alkoholowy ze skrzypu wchodzi w sk�ad kropli Cholesol i pasty Fitolizyna. Suszone p�dy skrzypu wchodz� w sk�ad wielu mieszanek zio�owych (np. antyreumatycznych, antyartretycznych, nasercowych, moczop�dnych, p�ucnych), a tak�e w sk�ad granulat�w Reumogran i Urogran. Aby mie� pi�kne w�osy nie wystarczy tylko my� i p�uka� je odwarami z mieszanek zio�owych, warto te odwary tak�e popija�, aby od wewn�trz dostarcza� cebulkom w�osowym surowca do produkcji g�stego, bujnego ow�osienia. Najcz�ciej w�osy cierpi� na niedob�r krzemu. Warto wi�c - tak�e i profilaktycznie - pi� zi�ka bogate w rozpuszczaln� w wodzie krzemionk�. Do takich zi� nale��: skrzyp polny, poziewnik blady (Galeopsis ochroleuca), miodunka plamista (Pulmonaria ojjicinalis) i rdest ptasi (Polygonum aviculare). Odwar przygotowujemy z tych zi� zmieszanych w r�wnych cz�ciach. Jedn� �y�k� mieszanki zio�owej zala� dwiema szklankami letniej wody i gotowa� tak d�ugo, a� zostanie szklanka p�ynu. Odcedzi� - mo�na os�odzi� do smaku miodem - i pi� po p� szklanki 2 razy dziennie. Przepis na odwar do mycia g�owy, powstrzymuj�cy wypadanie w�os�w oraz przeciwdzia�aj�cy �upie�owi i nadmiernemu przet�uszczaniu si� w�os�w, podawali�my ju� przy �opianie, a oto jeszcze jeden: gram�w (cz�ci) ziela skrzypu 10 polnego korzenia 30 �opianu korzenia mydlnicy 50 ziela pokrzywy 20 Dwie �y�ki tej mieszanki zala� litrem wody i gotowa� tak d�ugo, a� otrzymamy szklank� p�ynu. Odcedzi�. Zala� zio�a powt�rnie litrem wody i odcedzi�. Pierwszym p�ynem my�, a drugim p�uka� g�ow�. Do p�ukania w�os�w s� gotowe mieszanki zio�owe Herbapolu, o nazwie Kapilosan, przygotowane w dwu wersjach: do w�os�w jasnych i do ciemnych. Ta do jasnych w�os�w zawiera: korze� mydlnicy, k��cze tataraku, ziele skrzypu, ziele wrzosu, ziele nostrzyka, kor� wierzby i kwiat rumianku. Kapilosan do w�os�w ciemnych zawiera: korze� mydlnicy, k��cza tataraku, p�dy skrzypu, ziele wrzosu, ziele nostrzyka, kor� wierzby, li�cie pokrzywy i szyszki chmielu. Bogato! I skutecznie - o ile si� systematycznie u�ywa Kapilosanu do ka�dego mycia w�os�w.
valanga1988