Sałatka mięsna na sposób żmudzki15 dag gotowanego mięsa20 dag ciemnego chleba2 ogórkiszklanka świeżo kwaszonej kapusty2 pory2 ząbki czosnku2 gotowane marchwie2 gotowane ziemniaki2 szklanki gotowanej fasoliszklanka wysuszonych nasion konopi (tzw. siemię konopne)sólpieprz3 łyżki oleju słonecznikowegoMięso i chleb pokrajać w niewielką kostkę. Obrane ogórki zetrzeć na tarce o dużych otworach. Pory, marchew i ziemniaki pokrajać, dodać gotowaną fasolę, kiszoną kapustę i rozgniecione z solą ząbki czosnku. Olej słonecznikowy rozgrzać i zalać nim wymieszane składniki, jeszcze raz zamieszać, naczynie przykryć i dobrze nim kilka razy potrząsnąć. Umyte i ususzone siemię wsypać na patelnię i uprużyć na sucho, wsypać do glinianej miski i utłuc, aż zrobi się szarobiała masa. Pokryć nią powierzchnię sałatki. Podawać z gotowanymi ziemniakami.
tatanka.com