Sałatka imieninowa.pdf

(41 KB) Pobierz
71441923 UNPDF
Sałatka imieninowa
Składniki
25 dag ryżu długoziarnistego, 15 dag krewetek mrożonych lub 10
dag konserwowych, 10 dag tuńczyka z puszki, 10 dag pieczonej
piersi indyka, 10 dag kiełków sojowych, 10 rzodkiewek, pęczek
koperku. Sos: 4 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, cukier, pieprz,
sól
Sposób przyrządzania
Ryż zalać dużą ilością gorącej posolonej wody i ugotować na sypko. Następnie odcedzić
i ostudzić. Dodać osączone krewetki (mrożone trzeba przedtem ugotować),
rozdrobnionego widelcem tuńczyka, pokrojoną w paski pierś indyka, półplasterki
rzodkiewek, zblanszowane i posiekane kiełki sojowe oraz koperek. Składniki sosu
winegret połączyć i wymieszać z sałatką. Wstawić na godzinę do lodówki (100 - 135
kcal).
 
71441923.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin