LODOWIEC.doc

(21 KB) Pobierz
LODOWIEC

LODOWIEC

 

Składniki:

1 opakowanie biszkoptów

1 szklanka mleka

5 żółtek

½ łyżki budyniu waniliowego

1 opakowanie galaretki owocowej

250 g masła

2 łyżki kakao

Cukier waniliowy, bakalie

Owoce do dekoracji

Gorzka czekolada

 

Żółtka ubić z cukrem, dodać budyń i 3-4 łyżki zimnego mleka, resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym, wlać masę z żółtek ciągle mieszając. Całość zagotować na małym ogniu do zgęstnienia budyniu, a następnie ostudzić.

Utrzeć masło dodając porcjami wystudzony budyń do otrzymania puszystej masy. Powstałą masę należy podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.

Dno średniej tortownicy wyłożyć biszkoptami, posmarować ciemną masą posypać pokruszoną czekoladą i bakaliami. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów, rozsmarować jasną masę, udekorować owocami, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki aż do zastygnięcia.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin