LODOWIEC
Składniki:
1 opakowanie biszkoptów
1 szklanka mleka
5 żółtek
½ łyżki budyniu waniliowego
1 opakowanie galaretki owocowej
250 g masła
2 łyżki kakao
Cukier waniliowy, bakalie
Owoce do dekoracji
Gorzka czekolada
Żółtka ubić z cukrem, dodać budyń i 3-4 łyżki zimnego mleka, resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym, wlać masę z żółtek ciągle mieszając. Całość zagotować na małym ogniu do zgęstnienia budyniu, a następnie ostudzić.
Utrzeć masło dodając porcjami wystudzony budyń do otrzymania puszystej masy. Powstałą masę należy podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.
Dno średniej tortownicy wyłożyć biszkoptami, posmarować ciemną masą posypać pokruszoną czekoladą i bakaliami. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów, rozsmarować jasną masę, udekorować owocami, zalać tężejącą galaretką i wstawić do lodówki aż do zastygnięcia.
Gnocca