Maślane Rafaello.doc

(27 KB) Pobierz
Maślane Rafaello

Maślane Rafaello

 


 

Składniki:

 

Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 niepełna szklanka mąki krupczatki
1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
sok z cytryny
Masa:
1 litr mleka
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka cukru
25 dag masła roślinnego
aromat waniliowy
Posypka:
20 dag kokosu
20 dag masła
1 łyżka cukru

 

Sposób wykonania:

 

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i nasączyć wodą z sokiem z cytryny.

4 szklanki mleka zagotować. Do reszty zimnego mleka wsypać mąkę i cukier. Wymieszać i wlać do gotującego się mleka, chwilę pogotować. Ostudzić. Masło utrzeć, dodając zimny budyń, pod koniec ucierania dodać aromat waniliowy. Masę przełożyć na biszkopt.

Masło roztopić, dodać cukier i kokos. Usmażyć na złoty kolor, wystudzić i przełożyć na masę.

Ciasto schłodzić w lodówce.

Smacznego.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin