Ogórki w chilli.odt

(12 KB) Pobierz

Ogórki w chilli


5 kg ogórków gruntowych
1 paczka chilli (w proszku)
8 łyżek soli
3 szklanki octu
16 łyżek oleju
1 kg 40 dkg cukru
3 główki czosnku


Ogórki (nie obierać ze skórki) pokroić grubo w plastry i zasypać solą na 6 godzin - wymieszać.
Po 6 godzinach odlać wodę i zasypać ogórki chilli – wymieszać.
Olej podgrzać do wrzątku i zalać ogórki. Cukier z octem zagotować i zalać ogórki. Dodać pokrojony czosnek i wszystko dokładnie wymieszać.
Odstawić na 12 godzin – mieszać. Po 12 godzinach rozłożyć do słoików, resztę zaprawy (to co zostanie) wylać. Nie trzeba pasteryzować.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin