Diabelskie ogórki.doc

(45 KB) Pobierz
Diabelskie ogórki

Diabelskie ogórki

 

Składniki:

2,5 kg ogórków gruntowych

4 łyżki soli

2 główki czosnku

Zalewa:

1 1/2 szkl. octu
2 szkl. wody
1 szkl. cukru
8 łyżek oleju
2 łyżki chili (płaskie)

 

    

Umyte ogórki przekroić na połówki lub jak większe na ćwiartki w zdłóż, posolić, wymieszać i zostawić na całą noc czyli na 12 - 14 godz.
Po tym czasie odlać sok z ogórków, dodać pokrojony w plasterki czosnek.
Do soku z ogórków dodać składniki na zalewę, zagotować i gorącą zalewą zalać ogórki z czosnkiem.
Tak zostawić na 2 doby co jakiś czas mieszając, później ogórki poukładać do słoików, zalać zimną zalewą, pozakręcać, słoiki poodwracać na 1 dobę do góry dnem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin