Pianka pomarańczowa.pdf
(
89 KB
)
Pobierz
37869540 UNPDF
Pianka pomarańczowa
Składniki
4 żółtka, 3 białka, pół szklanki słodkiej śmietanki 30-proc., sok z
dwóch pomarańczy, 8 łyżek cukru, 5 łyżeczek żelatyny
Sposób przyrządzania
Żółtka ubić z cukrem na parze na puszystą białą masę.
Żelatynę zalać niewielką ilością wrzącej wody i starannie wymieszać, by się
rozpuściła. Następnie wlać sok z pomarańczy, wszystko dokładnie
wymieszać. Dodać pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. Gdy krem
zacznie krzepnąć, wymieszać go z ubitą śmietanką. Piankę włożyć do
pucharków lub kompotierek i udekorować, np. posiekanymi orzechami,
cząstkami mandarynek, startą czekoladą. Wstawić na godzinę do lodówki.
(100 g - 200 kcal).
Plik z chomika:
katkisok
Inne pliki z tego folderu:
Ananasowe gruszki z lodami.pdf
(69 KB)
Deser łowicki.pdf
(67 KB)
Deser morelowo-pomaranczowy.pdf
(70 KB)
Deser owocowo-rumowy.pdf
(80 KB)
Galaretka kardynalska.pdf
(89 KB)
Inne foldery tego chomika:
Alkohole
Boże Narodzenie
chleby
Kilka przepisów na
Lubię gotować
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin