Placek Bounty.doc

(337 KB) Pobierz
Placek Bounty

Placek Bounty

 

Składniki na ciasto:

- 5 jajek

- 3/4 szklanki mąki pszennej

- 1/2 szklanki cukru

- 2 łyżki kakao

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 


Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubić.
Dodać kolejno żółtka i nadal ubijać.
Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao .
Formę o wymiarach : 23 cm x 28 cm. wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni C.
Piec 30 minut. 


Składniki na krem:

- 3 szklanki mleka

- 1 budyń śmietankowy

- 1/2 szklanki cukru

- 25 dag wiórek kokosowych

- 1 cukier wanilinowy

- 1 kostka masła 

Ugotować 2 i 1/2 szklanki mleka razem z cukrem i cukrem waniliowym.
 Następnie dodać wiórki kokosowe i gotować nadal na średnim ogniu przez około 20 minut. Dodać masło.

Budyń rozprowadzić w 1/2 szkl. mleka i dodać do gotującej się masy kokosowej.
Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do ostygnięcia.

Na upieczone ciasto kakaowe, wyłożyć ostudzoną masę kokosowo-budyniową.
Wyrównać powierzchnię.

Polewa:
Rozpuścić 2 czekolady w kąpieli wodnej i dodać około 40g masła.
Tak przygotowaną polewą równomiernie pokryć masę kokosową.

Ciasto wstawić do lodówki.
 Najlepsze jest na następny dzień.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin