Ślimaczek.doc

(495 KB) Pobierz
Ślimaczek

Ślimaczek

 

Ciasto 1: 6 jaj,1 szkl.cukru,11/2 szkl. mąki, cukier waniliowy,1 łyżeczka proszku do pieczenia,2 łyżki kakao.
 

Masa 1: 1Kasia,3 żółtka ,budyń waniliowy na 3/4 litr mleka,2 szkl.mleka,3/4 szkl. cukru, cukier waniliowy.
 

Ciasto 2: 3 jajka,3 łyżki mąki,3 łyżki cukru,szczypta proszku do pieczenia - to wszystko razy 2.
 

Masa 2: 4 jajka,1/2 szkl. cukru pudru, Kasia.
oraz 1 galaretka wiśniowa,brzoskwinie,2 galaretki pomarańczowe

 

 

 

ciasto1-wykonanie-z podanych składników zrobić ciasto biszkoptowe. Ciasto wylewamy na formę wyłożoną natłuszczonym pergaminem zostawiając około 3 łyżki ciasta do którego dodajemy kakao i dokładnie mieszamy ciasto to rozlewamy na całej powierzchni biszkopta a następnie końcem małej łyżeczki robimy delikatnie kółka aby powstał marmurkowy wzorek. Upieczone ciasto przekrawamy na dwie części.
 

Ciasto 2-wyk.-z podanych składników upiec dwie rolady.
 

Masa1: Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, w 1/2 szkl. mleka rozpuścić budyń i wlać go do utartych żółtek dobrze wymieszać, resztę mleka zagotować do gotującego wlać budyń z żółtkami, zagotować. Po ostygnięciu utrzeć z KASIĄ.
 

Masa 2: Całe jajka ubijamy na parze z dodatkiem cukru pudru. Po zdjęciu z naczynia z parą ubijamy nadal do chwili aż masa uzyska temperaturę pokojową. KASIE ucieramy na puszystą masę następnie dodając po łyżce, łączymy z ubitymi jajkami.
Galaretkę wiśniową robimy według przepisu na opakowaniu, wylewamy na talerz stężałą kroimy na paski. Masę wykładamy na biszkopt przeznaczony na roladę i równo rozprowadzamy. Wzdłuż jednego boku biszkoptu układamy pasek stężałej galaretki. Podobnie robimy z drugim ciastem. Zwijamy rolady.
Na formę wykładamy pierwszą część biszkoptu, a następnie połowę masy. Na wyrównaną masę układamy drugą część biszkoptu i pozostałą masę. Na przełożone biszkopty kładziemy po bokach rolady a środek wypełniamy pokrojonymi brzoskwiniami. Brzoskwinie zalewamy pomarańczową galaretką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin