prosty przepis, zawsze wychodzi!
•3 szklanki mąki
•3-4 łyżki cukru pudru
•250 g miękkiego masła
•3 żółtka
•łyżeczka proszku do pieczenia
•2,5 kg jabłek•2 łyżki cynamonu
•cukier ( do smaku, do posłodzenia jabłek)
WYKONANIE
1.Mąkę wysypać na stolnicę. Miękkie masło poszatkować i dodać do mąki razem z resztą składników na ciasto. Zagnieść na gładkie ciasto i wstawić do schłodzenia do lodówki na co najmniej 30 minut.
2.Jabłka usmażyć z cynamonem i cukrem do smaku.
3.Dno tortownicy wyłożyć 3/4 schłodzonego ciasta. Następnie wyłożyć jabłka i wyrównać. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta aby równomiernie pokryło warstwę jabłek.
4.Piec w temp. 1800C około 45-50 minut.
5.
chesschempion