Szarlotka z kruszonką.doc

(144 KB) Pobierz
Szarlotka z kruszonką

Szarlotka z kruszonką

prosty przepis, zawsze wychodzi! 

 

 

3 szklanki mąki

3-4 łyżki cukru pudru

250 g miękkiego masła

3 żółtka

łyżeczka proszku do pieczenia

2,5 kg jabłek2 łyżki cynamonu

cukier ( do smaku, do posłodzenia jabłek)

 

WYKONANIE

 

1.Mąkę wysypać na stolnicę. Miękkie masło poszatkować i dodać do mąki razem z resztą składników na ciasto. Zagnieść na gładkie ciasto i wstawić do schłodzenia do lodówki na co najmniej 30 minut.

2.Jabłka usmażyć z cynamonem i cukrem do smaku.

3.Dno tortownicy wyłożyć 3/4 schłodzonego ciasta. Następnie wyłożyć jabłka i wyrównać. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta aby równomiernie pokryło warstwę jabłek.

4.Piec w temp. 1800C około 45-50 minut.

 

5.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin