聽
Sk艂adniki:
Biszkopt:
路聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 4 jajka
路聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 2 bia艂ka
路聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 1 szklanka cukru
路聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 1 czubata szklanka m膮ki pszennej
路聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 1 艂y偶eczka proszku do pieczenia
路聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 aromat rumowy
Krem:
路聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 2 jajka
路聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 2 偶贸艂tka
路聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 1 szklanka cukru pudru
路聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 40 dag mas艂a
路聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 puszka ananasa
路聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 5 dag rodzynek
路聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 10 dag gorzkiej czekolady
路聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 5 dag orzech贸w w艂oskich
路聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 3-4 艂y偶eczki kawy rozpuszczalnej
Do dekoracji:
路聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 gotowa polewa czekoladowa
路聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 migda艂y
路聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽 kokos
Spos贸b wykonania:
Bia艂ka ubi膰, doda膰 cukier i nadal ubija膰. Doda膰 偶贸艂tka i jeszcze ubija膰. Nast臋pnie doda膰 m膮k臋, proszek do pieczenia i wymiesza膰. Ciasto wyla膰 do wysmarowanej t艂uszczem 艣redniej wielko艣ci tortownicy (o 艣rednicy 23-25). Piec ok. 25 minut w temperaturze 170 掳C. Ostudzi膰 i przekroi膰 na 3 cz臋艣ci. Ka偶d膮 cz臋艣膰 biszkoptu nas膮czy膰 przegotowan膮 wod膮 wymieszan膮 z aromatem rumowym.
Jajka i 偶贸艂tka ubi膰 z cukrem pudrem na parze. Ostudzi膰. Mi臋kkie mas艂o utrze膰 na puszyst膮 mas臋, dodaj膮c po trochu mas臋 jajeczn膮. Krem podzieli膰 na 2 cz臋艣ci.
Do jednej cz臋艣ci kremu doda膰 pokrojone w kostk臋 ananasy.
Rodzynki wcze艣niej zala膰 gor膮c膮 wod膮 i kilkoma kroplami aromatu rumowego, i zostawi膰 na 1 godzin臋, a nast臋pnie os膮czy膰 z wody. Do drugiej cz臋艣ci kremu doda膰 pokrojon膮 w kostk臋 gorzk膮 czekolad臋, rodzynki, pokrojone orzechy w艂oskie i sypk膮 kaw臋 rozpuszczaln膮.
Tort uk艂ada膰 nast臋puj膮co: pierwsza cz臋艣膰 biszkoptu, po艂owa kremu kawowego, po艂owa kremu ananasowego, druga cz臋艣ci biszkoptu, reszta kremu kawowego, reszta kremu ananasowego i trzecia cz臋艣膰 biszkoptu.
Wierzch i boki tortu pola膰 polew膮 czekoladow膮. Udekorowa膰 kokosem i po艂贸wkami migda艂贸w. Sch艂odzi膰 w lod贸wce.
Promyczek59