Wołowina z brokułami i makaronem po tajsku
Składniki:- 500 g brokułów,- 120 g polędwicy wolowej,- 250 g makaronu ryżowego (wstążki),- 2 jajka,- 3 ząbki czosnku,- 2 łyżki sosu sojowego,- 6 łyżek oleju,- 1 łyżka maki ziemniaczanej,- 2 łyżki wody,- 2 łyżki sosu ostrygowego,- do przybrania listki świeżej bazylii, kolendry, pietruszki,- świeże, czerwone papryczki chilli.
Polędwicę pokroić w cienkie plasterki a potem w paski.Makaron wymoczyć przez 5 min. w cieplej wodzie, osaczyć.Brokuły umyć i podzielić na różyczki, łodygi pokroić w talarki. Czosnekobrać i posiekać.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć makaron (3-4 min.), dodać lekko ubite jajka i smażyć 1 min. Przełożyć na półmisek i odstawić.Rozgrzać resztę oleju, podsmażyć czosnek na zloty kolor, dodać polędwicę,brokuły, sos sojowy, sos ostrygowy i mąkę ziemniaczana wymieszana z woda.Smażyć mieszając około 10 min.Wołowinę z brokułami ułożyć na makaronie, przybrać listkami kolendry, pietruszki, bazylii i kwiatkami z chilli.
tatanka.com