GULASZ Z POLĘDWICY PO TAJSKU.doc

(27 KB) Pobierz

Wołowina z brokułami i makaronem po tajsku

Składniki:
- 500 g brokułów,
- 120 g polędwicy wolowej,
- 250 g makaronu ryżowego (wstążki),
- 2 jajka,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 6 łyżek oleju,
- 1 łyżka maki ziemniaczanej,
- 2 łyżki wody,
- 2 łyżki sosu ostrygowego,
- do przybrania listki świeżej bazylii, kolendry, pietruszki,
- świeże, czerwone papryczki chilli.

Polędwicę pokroić w cienkie plasterki a potem w paski.
Makaron wymoczyć przez 5 min. w cieplej wodzie, osaczyć.
Brokuły umyć i podzielić na różyczki, łodygi pokroić w talarki. Czosnek
obrać i posiekać.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć makaron (3-4 min.), dodać lekko ubite jajka i smażyć 1 min. Przełożyć na półmisek i odstawić.
Rozgrzać resztę oleju, podsmażyć czosnek na zloty kolor, dodać polędwicę,
brokuły, sos sojowy, sos ostrygowy i mąkę ziemniaczana wymieszana z woda.
Smażyć mieszając około 10 min.
Wołowinę z brokułami ułożyć na makaronie, przybrać listkami kolendry, pietruszki, bazylii i kwiatkami z chilli.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin