Sernik krakowski
Ciasto kruche:250 g mąki 100 g cukru pudru 125 g Kasi 8 g cukru waniliowego 1 jajkoMasa serowa:1 kg twarogu (półtłusty, tłusty) 8 jajek 100 g miękkiej Kasi250 g cukru 3 łyżki cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g rodzynek ulubiony aromat żółtko do posmarowania pasków, roztrzepane (uwaga: nie wyrzucać białka, będzie potrzebne do lukru!)Lukier:sok z 1 cytryny 150 g cukru pudru 1 białko
Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta kruchego połączyć razem, szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę czasu. Z ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 35 x 25 cm, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170°C przez 15 minut.Twaróg zemleć. Masło, 200 g cukru i cukier waniliowy utrzeć w osobnym naczyniu na krem. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostałe 50 g cukru. Pianę wmieszać do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami. Można dodać ulubiony aromat.Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową. Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem.Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170°C.Przygotować lukier - wycisnać sok z cytryny, dodać puder i białko, utrzeć. Wystudzony sernik posmarować lukrem
diabliczka13