Składniki:- 1,20 kg schabu bez kości - sól- pieprz Na ciasto: - 25 dag mąki - 1 jajko- 1 żółtko- 1 szklanka wody- sok z połowy cytryny - 12 dag masła- sól
Sposób wykonania:Mięso opłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem (można też ziołami), odstawić w chłodne miejsce na godzinę lub dłużej. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C, piec 40 minut, wyjąć. Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie, wbić jajko, wsypać szczyptę soli, wlać sok z cytryny i wodę. Zagnieść ciasto, dokładnie wyrobić, by było elastyczne, odstawić na pół godziny. Rozwałkować je jak najcieniej, przykryć na 15 minut wilgotną ściereczką. Ręce obsypać mąką, rozciągnąć ciasto we wszystkich kierunkach. Posmarować stopionym masłem, położyć przestudzone mięso, zawinąć je. Posmarować roztrzepanym żółtkiem, położyć na natłuszczonej blasze, piec jeszcze ok. 30 minut w temp. 190°C, podawać na gorąco.
diabliczka13