Lasagne z soczewicą czerwoną
Składniki:• makaron płaty do lasagne• oliwa do wysmarowania blachy• 1 kg soczewicy czerwonej• 0,5 l przegotowanej wody• sól• ząbek czosnku• łyżeczka koncentratu pomidorowego• 1 opakowanie suszonych pomidorów• sos beszamelowy• żółty ser
Sposób wykonania:Podgotować makaron płaty na lasagne, wysmarować blachę keksową oliwą. Przygotować farsz: soczewicę czerwoną zalewamy przegotowaną wodą i moczymy całą noc, następnie gotujemy ją na miękko z dużą ilością soli i ząbkiem czosnku. Po ugotowaniu miksujemy soczewicę z łyżeczką koncentratu pomidorowego i pokrojonymi suszonymi pomidorami.Kolejność układania: na spód blachy kładziemy plaster lasagne, na to warstwę farszu z soczewicy, następnie plaster lasagne i znowu warstwa farszu z soczewicy, poźniej znowu warstwę lasagne i sos beszamelowy, następnie plaster lasagne z warstwą soczewicy, plaster i sos beszamelowy a na koniec plaster lasagne i plaster żółtego sera.Całą lasagne posypujemy żółtym serem po wierzchu i zapiekamy kwadrans w 180 stopniach.
diabliczka13