Lasagne ze szpinakiem i pestkami dyni
Składniki:• 2 opakowania mrożonego szpinaku• 1 cebula• 1 ząbek czosnku• 2 łyżki masła• 3 pomidory• 1 kostka bulionowa• 250 g śmietany• 250 g śmietanki kremówki• 80 g startego parmezanu• 300 g pestek dyni obranych ze skórki• sól• pieprz• gałka muszkatołowa
Sposób wykonania:Czosnek oraz cebulę posiekać po czym poddusić na rozgrzanym maśle, wówczas dodać rozmrożony szpinak i trzymać na ogniu ok. 5 min po czym doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.Następnie 250 ml wody zagotować po czym rozpuścić w niej kostkę rosołową i odstawić do ostygnięcia, wówczas dodać śmietany i całość dokładnie wymieszać.Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać w nim na przemian sos śmietanowy, lasagne, szpinak, obrane pomidory pokrojone w kostkę oraz ponownie sos śmietanowy.Posypać wierzch jeszcze pestkami dyni, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać ok. 30 min. pod przykryciem.Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze ok. 20 min.
diabliczka13