Tort księcia regenta
0,5 l mleka1 opakowanie budyniu czekoladowego225 g cukru7 jaj1 torebka cukru waniliowegoSzczypta soli150 g mąki pszennejTłuszcz do wysmarowania formy50 g gorzkiej czekolady deserowej 250 g Kasi300 g polewy czekoladowej (gorzkiej deserowej)100 g polewy czekoladowej (pełno mlecznej)25 g tłuszczu kokosowego
Czaspieczenia: 45 minut
Odlać 10 łyżek mleka, resztę zagotować. Wymieszać 10 łyżek§ mleka, budyń w proszku i 75 g cukru. Gotujące się mleko zdjąć z ognia, dodać rozrobiony budyń z cukrem i stale mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować 1 min. Uzyskaną masę przelać do miski, przykryć i ostudzić. Przyrządzić§ ciasto biszkoptowe. W tym celu oddzielić białka jajek od żółtek, białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać 150 g cukru, cukier waniliowy i sól, po czym starannie wymieszać. Przesiać na wierzch mąkę, delikatnie połączyć z masą.§ Tortownicę posmarować dokładnie tłuszczem i równomiernie rozłożyć na dnie 6-7 łyżek masy. Piec 5-6 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 225 stopni C. Wyjąć z piekarnika, natychmiast otworzyć tortownicę, wyjąć ciasto i odstawić do wystudzenia. W taki sam sposób upiec kolejno 6 cienkich spodów. Przygotować§ krem: w tym celu pokruszyć czekoladę, rozpuścić w gorącej wodzie, nieco ostudzić. Kasię ubijać około 10 minut do uzyskania piany, zamieszać krótko budyń czekoladowy i stopniowo dodawać do masła, stale mieszając. Domieszać czekoladę. Pięć spodów cienko posmarować kremem maślanym, a następnie§ nałożyć jeden na drugi. Tort posmarować resztą kremu i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce. Polewy rozpuścić oddzielnie. Do polewy gorzkiej dodać§ tłuszcz kokosowy, doprowadzić również do rozpuszczenia. Uzyskaną masą równomiernie posmarować wierzch tortu. Gdy polewa zacznie twardnieć, natychmiast pokroić tort na 16 równych części. Polewą pełno mleczną napełnić niewielką§ strzykawkę z tulejką, ozdobić środki i brzegi części tortu. Odstawić w chłodne miejsce do skrzepnięcia. Czas przyrządzania: 45 minut§
tadeusz.grzywacz