Delikatne kotlety cielęce z topionym serkiem.rtf

(6 KB) Pobierz
Delikatne kotlety cielêce z topionym serkiem

Delikatne kotlety cielęce z topionym serkiem

 

Składniki na 4 porcje:

15 dag pomidorów

bek czosnku

półczka natki pietruszki

20 dag łagodnego serka topionego

8 kotletów cielęcych

łka masła

2 łki oleju

3 dag grubo startego żółtego sera

l, biały pieprz

Sos czosnkowy WINIARY

 

Pomidory umyj, sparz, obierz, poprzekrawaj i wytnij trzpienie, a miąższ pokrój w kostkę. Posiekaj też obrany czosnek i umytą i osuszoną natkę, jak również pokrój w kostkę serek topiony. Czosnek, pomidory, natkę i ser wymieszaj i przypraw do smaku solą i pieprzem.

 

Kotlety cielęce umyj, osusz, rozbij i oprósz solą i pieprzem. Na środek każdego kotleta wyłóż po około półtorej łki farszu warzywno-serowego, poskładaj kotlety na pół i - lekko dociskając ich brzegi - pospinaj wykałaczkami.

 

Tak przygotowane kotlety usmaż na rozgrzanym na patelni maśle i oleju po 2-3 minuty z każdej strony, po czym przenieś je do żaroodpornego naczynia, posyp serem i zapiecz przez 5-6 minut.

 

Podawaj z makaronem i sosem czosnkowym. Wybredni smakosze mogą zastąpić serek topiony kozim.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin