Delikatne kotlety cielęce z topionym serkiem
Składniki na 4 porcje:
15 dag pomidorów
ząbek czosnku
pół pęczka natki pietruszki
20 dag łagodnego serka topionego
8 kotletów cielęcych
łyżka masła
2 łyżki oleju
3 dag grubo startego żółtego sera
sól, biały pieprz
Sos czosnkowy WINIARY
Pomidory umyj, sparz, obierz, poprzekrawaj i wytnij trzpienie, a miąższ pokrój w kostkę. Posiekaj też obrany czosnek i umytą i osuszoną natkę, jak również pokrój w kostkę serek topiony. Czosnek, pomidory, natkę i ser wymieszaj i przypraw do smaku solą i pieprzem.
Kotlety cielęce umyj, osusz, rozbij i oprósz solą i pieprzem. Na środek każdego kotleta wyłóż po około półtorej łyżki farszu warzywno-serowego, poskładaj kotlety na pół i - lekko dociskając ich brzegi - pospinaj wykałaczkami.
Tak przygotowane kotlety usmaż na rozgrzanym na patelni maśle i oleju po 2-3 minuty z każdej strony, po czym przenieś je do żaroodpornego naczynia, posyp serem i zapiecz przez 5-6 minut.
Podawaj z makaronem i sosem czosnkowym. Wybredni smakosze mogą zastąpić serek topiony kozim.
slawek3400