Potrawka z indyka.rtf

(7 KB) Pobierz
Potrawka z indyka

Potrawka z indyka

 

Składniki:

50 dag mięsa indyka (najlepiej piersi)

2 łki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego

2 łki masła

niepełna szklanka Rosołu drobiowego WINIARY

pół szklanki kwaśnej śmietany 18-proc.

łeczka ziaren pieprzu różowego

łeczka suszonego estragonu

l, świeżo zmielony pieprz

ponadto:

ryż na sypko lub kasza gryczana i mizeria albo zielona sałata mieszana

 

Nastaw ryż (albo kaszę gryczaną). Mięso umyj, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój w centymetrową kostkę i podziel na dwie równe porcje.

 

Na patelni rozgrzej po łce oliwy i masła, przesmaż (3 minuty) na dużym ogniu pierwszą porcję mięsa i przełóż je do rondla. Do tego dodaj resztęuszczu, przesmaż drugą porcję i też przełóż do rondla. Posyp mięso lekko rozkruszonym (końwką drewnianej łki) różowym pieprzem oraz estragonem, wlej rosół, doprowadź do wrzenia i gotuj 15-20 minut pod przykryciem i na małym ogniu. W tym czasie zajmij się przyrządzeniem mizerii lub sałaty.

 

Potrawkę wymieszaj ze śmietaną, podgrzej ją (nie dopuszczając do wrzenia!), dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin