Pasztet z leszcza
Składniki:
1,5 kg leszczy
włoszczyzna
2 cebule
bułka namoczona w mleku
3 jaja ugotowane na twardo
50 dag pieczarek
2 łyżki masła
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3-4 łyżki Majonezu dekoracyjnego WINIARY
2-3 żółtka
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
łyżka bułki tartej
mały liść laurowy
łyżka soku i 1/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
szczypta cukru
sól
pieprz
Leszcze spraw, umyj, osusz, a następnie natrzyj solą i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Teraz ugotuj wywar z włoszczyzny, cebuli, skórki i soku z cytryny, a po ugotowaniu dokładnie go przecedź.
Ryby ułóż w płaskim rondlu, zalej wywarem i gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Potem wyjmij i starannie obierz z ości. Drobno pokrojoną cebulę zeszklij na maśle, dodaj rybę i chwilę smaż.
Pieczarki usmaż na maśle - płyn odparuj. Odciśniętą z mleka bułkę, cebulę, pieczarki, rybę oraz warzywa z wywaru i jaja ugotowane na twardo zmiel w maszynce przez pasztetowe sitko. Dodaj następnie surowe żółtka, majonez, sól, pieprz, szczyptę cukru i gałkę muszkatołową; ucieraj, aż do uzyskania puszystej masy.
Przygotuj foremkę - wysmaruj ją masłem, lekko oprósz tartą bułką, po czym włóż przygotowaną masę, wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz około 20 minut.
slawek3400