Śledzie z pieczonymi ziemniakami.rtf

(7 KB) Pobierz
Œledzie z pieczonymi ziemniakami

Śledzie z pieczonymi ziemniakami

 

Składniki na 4 porcje:

6 filetów matiasów

niepełna szklanka jogurtu naturalnego

łeczka musztardy

kwaśne jabłko

2 cebule

1 kg ziemniaków

2 łki oleju

sok z cytryny

biały pieprz

cukier

półczka szczypiorku

 

Ziemniaki umyj, obierz, opłucz i osusz. W następnej kolejności przekrój na pół i posmaruj olejem, potem ułóż na natłuszczonej blasze i wstaw do mocno nagrzanego piekarnika. Bę miękkie po upływie 50 minut. Uwaga! W połowie pieczenia należy je odwrócić.

 

Matiasy opłucz, osusz i pokrój w 3-centymetrowe dzwonka. Cebulę obierz, pokrój w piórka, sparz i osącz. Jabłko obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z uprzednio przygotowaną cebulą. Następnie dodaj jogurt, dopraw musztardą, cukrem i pieprzem. Przygotowanym sosem zalej śledzie i całość na pewien czas wstaw do lodówki.

 

Gdy ziemniaki się upieką, podaj je ze śledziami, posypując całość posiekanym szczypiorkiem.

Tak przygotowane śledzie możesz też podawać z pieczywem. Niezwykle dekoracyjnie wyglądają posypane posiekanym jajem i przybrane papryką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin