Ryba w chlebie
EDIPRESSE
30 min, 4 porcje1 porcja - ok. 390 kcalSkładniki: - 50 dag fileta z tołpygi lub innej dużej ryby - przyprawa do ryb- pół cytryny - 6-8 kromek chleba tostowego - pęczek natki pietruszki - 2 ząbki czosnku - 15 dag żółtego sera - 4 łyżki olejuRybę opłukać, dokładnie osuszyć, usunąć wszystkie ości, zdjąć skórę, pokroić na kawałki wielkości jednej porcji.Folię aluminiową posmarować olejem, ułożyć na niej kawałki ryby, skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą do ryby, odstawić na 30 minut.Chleb pokroić w drobną kostkę, żółty ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, wymieszać z posiekaną natką pietruszki i czosnkiem oraz łyżką oleju.Kawałki ryby starannie obłożyć masą z kostkami chleba, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C, piec około 20 minut.Nasza rada- Jeśli rybę ułożymy na aluminiowej folii, ale nie przykryjemy, to kawałki chleba zrumienią się i będą chrupiące. Szczelnie zawinięta w folię ryba szybciej się upiecze, ale panierka nie będzie chrupka.- Kostki chleba będą lepiej przylegać do ryby, jeśli najpierw obtoczymy ją w roztrzepanym jajku, a potem w kawałkach chleba. W czasie pieczenia żółty ser rozpuści się i połączy z jajkiem i na powierzchni ryby utworzy się apetyczna skórka.- Panierkę można też przygotować z bułki - ryba będzie delikatniejsza w smaku. Można też wykorzystać lekko czerstwe pieczywo.- Potrawa najlepiej smakuje z surówką z kiszonej kapusty albo z zieloną sałatą z sosem winegret (z roztartym ząbkiem czosnku), który nada jej pikantniejszy smak
slawek3400