Ryba w chlebie.doc

(21 KB) Pobierz
Ryba w chlebie

Ryba w chlebie

EDIPRESSE

 

 

30 min, 4 porcje
1 porcja - ok. 390 kcal

Składniki:
- 50 dag fileta z tołpygi lub innej dużej ryby
- przyprawa do ryb
- pół cytryny
- 6-8 kromek chleba tostowego
- pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 15 dag żółtego sera
- 4 łyżki oleju

Rybę opłukać, dokładnie osuszyć, usunąć wszystkie ości, zdjąć skórę, pokroić na kawałki wielkości jednej porcji.

Folię aluminiową posmarować olejem, ułożyć na niej kawałki ryby, skropić sokiem z cytryny, oprószyć przyprawą do ryby, odstawić na 30 minut.

Chleb pokroić w drobną kostkę, żółty ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, wymieszać z posiekaną natką pietruszki i czosnkiem oraz łyżką oleju.

Kawałki ryby starannie obłożyć masą z kostkami chleba, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190°C, piec około 20 minut.

Nasza rada
- Jeśli rybę ułożymy na aluminiowej folii, ale nie przykryjemy, to kawałki chleba zrumienią się i będą chrupiące. Szczelnie zawinięta w folię ryba szybciej się upiecze, ale panierka nie będzie chrupka.
- Kostki chleba będą lepiej przylegać do ryby, jeśli najpierw obtoczymy ją w roztrzepanym jajku, a potem w kawałkach chleba. W czasie pieczenia żółty ser rozpuści się i połączy z jajkiem i na powierzchni ryby utworzy się apetyczna skórka.
- Panierkę można też przygotować z bułki - ryba będzie delikatniejsza w smaku. Można też wykorzystać lekko czerstwe pieczywo.
- Potrawa najlepiej smakuje z surówką z kiszonej kapusty albo z zieloną sałatą z sosem winegret (z roztartym ząbkiem czosnku), który nada jej pikantniejszy smak

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin