Wykwintna sałatka z czerwonej kapusty.rtf

(6 KB) Pobierz
Wykwintna sa³atka z czerwonej kapusty

Wykwintna sałatka z czerwonej kapusty

 

Składniki:

3 kg czerwonej kapusty

1 kg jabłek

1 kg pomidorów

50 dag cebuli

zalewa:

szklanka octu 10-proc.

9 szklanek wody

kilka goździków

4 liście laurowe

6 ziaren ziela angielskiego

6 łek cukru

3-4 łeczki soli

 

Kapustę dokładnie poszatkuj i posyp płaską ł soli. Teraz pokrój w plasterki cebulę, również posyp łeczką soli i odstaw na 24 godziny. Następnie warzywa odciśnij z soku, zalej gorą zalewą i gotuj 45 minut.

 

Pomidory włóż na 5 minut do gorącej wody, po czym wyjmij, ostudź i obierz ze skórki. Pod koniec gotowania do kapusty dodaj pokrojone na cząstki pomidory i obrane starte jabłka, wszystko razem przez chwilę gotuj.

 

Teraz nałóż gorą sałatkę do słoików, do każdego wlej ł oleju słonecznikowego, następnie dokładnie zamknij. Pasteryzuj 15-20 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin