Sałatka z ryżu z orzechami.rtf

(6 KB) Pobierz
Sa³atka z ry¿u z orzechami

Sałatka z ryżu z orzechami

 

Składniki:

szklanka długoziarnistego ryżu

łka masła

puszka mandarynek

półczka szczypiorku

10 dag solonych orzechów arachidowych

5 łek Majonezu sałatkowego WINIARY

l

biały pieprz

 

Ryż umyj na sicie i mocz w zimnej wodzie 30 minut, po czym odsącz. W rondelku rozgrzej masło, dodaj ryż i smaż, mieszając, 2-3 minuty, aż ryż wchłonie tłuszcz.

 

Następnie wlej 1 i 3/4 szklanki wody, ustaw rondelek na płytce ochronnej i gotuj pod przykryciem na maleńkim ogniu około 25 minut. Ryż potrzymaj jeszcze pod przykryciem 10 minut, po czym ostudź.

 

Mandarynki odsącz z zalewy, a szczypiorek drobno posiekaj. W salaterce wymieszaj ryż, mandarynki oraz orzeszki i szczypiorek. Dodaj majonez, dopraw do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Przed podaniem schłó sałatkę w lodówce (przez co najmniej godzinę).

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin