Sałatka z cebuli i ananasa
Składniki na 6 porcji:
5 czerwonych cebul
pół świeżego ananasa
szklanka listków rzeżuchy
sos:
3 łyżki Majonezu sałatkowego WINIARY
pół łyżeczki ostrej musztardy
2 łyżki soku z cytryny
4-5 kropli sosu tabasco
jajo ugotowane na twardo
szczypta pieprzu białego i cayenne
sól, szczypta cukru pudru
Na początku przygotuj sos: z ugotowanego jaja wyjmij żółtko i utrzyj je z majonezem, sokiem z cytryny, musztardą, sosem tabasco, pieprzem białym i cayenne, solą i szczyptą cukru. Włóż na chwilę do lodówki.
Obrane i posiekane cebule przelej na sicie wrzątkiem, a następnie zimną wodą i dokładnie osącz. Obrany ananas pokrój w cienkie słupki, połącz z cebulą i połową rzeżuchy, polej sosem, wymieszaj. Na koniec sałatkę posyp posiekanym białkiem i pozostałą rzeżuchą.
slawek3400