Zupa z pstrąga.rtf

(6 KB) Pobierz
Zupa z pstr¹ga

Zupa z pstrąga

 

Składniki:

2 pstrągi

6 szklanek Bulionu warzywnego WINIARY lub wywaru z warzyw

2 cytryny

2-3 łki rodzynek

mały kieliszek wytrawnego białego wina

3 łki posiekanych orzechów włoskich

1/4 łeczki curry

pół szklanki śmietanki

2 żółtka

l

pieprz

 

Sprawione ryby umyj, osusz, lekko natrzyj i - umieszczone w rondlu - posyp skórką otartą z cytryny, zalej gorącym bulionem i gotuj na małym ogniu 20-25 minut. Miękkie ryby delikatnie wyjmij ł cedzakową, przestudź, obierz ze skóry i ości, a mięso pokrój w kostkę.

 

Z obranych i pokrojonych w półplasterki cytryn usuń pestki, a umyte rodzynki zalej winem. Cytryny, rodzynki i pokrojoną rybę umieść w rondlu, zalej przecedzonym wywarem i podgrzej.

 

Śmietankę zaś dokładnie wymieszaj z żółtkami, solą, pieprzem i curry, wlej do zupy, wrzuć posiekane orzechy, ostrożnie wymieszaj i podgrzej, nie dopuszczając do wrzenia.

 

Zupa z pstrąga najlepiej smakuje z groszkiem ptysiowym lub grzankami z bułki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin