Ciasto makowe z kremem orzechowym.doc

(43 KB) Pobierz
Ciasto makowe z kremem orzechowym

Ciasto makowe z kremem orzechowym

Składniki:

masa makowa:

·         400g maku

·         8 jajek

·         cukier waniliowy

·         300g cukru pudru

·         garść posiekanych orzechów

·         2 łyżki mąki

·         1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

dodatkowo: wiórki czekoladowe

                       

na ciasto:

·         6 żółtek

·         200g masła

·         100g cukru pudru

·         250g mąki

·         łyżeczka proszku do pieczenia

masa orzechowa:

·         200g zmielonych orzechów włoskich

·         1/2 szklanki mleka

·         200g masła

·         200g cukru pudru

Przygotowanie:

Ciasto: Masło utrzyj z cukrem i dodawaj stopniowo po jednym żółtku, ciągle ucierając. Wsyp mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zamieszaj i schłodź w lodówce.

Masa makowa: Mak sparz, zmiel 2 razy. Utrzyj z resztą składników ma masę makową.

Ciasto wyłóż na natłuszczoną blaszkę, rozsmaruj na wierzchu masę makową. Piecz 40 min. w temp. 220 st.

Masa orzechowa: Orzechy zalej przegotowanym mlekiem, gotuj 5 min, ostudź. Masło utrzyj z cukrem pudrem i dodaj do orzechów. Masę nałóż na upieczony placek. Posyp wiórkami czekoladowymi.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin