Temat: Koenzym Q, NNKT i inne związki ważne w kosmetyce.
KOENZYM Q:
Zwany eliksirem młodości, znajduje się w każdej komórce naszego organizmu.
§ dostarcza energii
§ wpływa na metabolizm
§ zwiększa dotlenienie komórek
§ regeneruje skórę
§ neutralizuje wolne rodniki
Do 25 r.ż. organizm sam wytwarza koenzym Q10 w ilości wystarczającej do prawidłowego funkcjonowania, z wiekiem produkcja spada.
Działanie koenzymu Q10: zanik drobnych zmarszczek, spłycenie zmarszczek głębokich, wzrost nawilżenia i elastyczności.
NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe):
§ są składnikiem wszystkich błon komórkowych, zapewniają ich przepuszczalność i elastyczność
§ nie są wytwarzane przez organizm i muszą być dostarczane z pożywieniem
§ potocznie nazywane witaminą F
§ do NNKT zalicza się: kwas α-linolenowy, linolowy, arachidonowy
§ NNKT charakteryzuj się korzystnym oddziaływaniem na skórę: łatwo się wchłaniają, mają właściwości przeciwalergiczne, zapobiegają powstawaniu odczynów zapalnych, biorą udział w produkcji sebum, hamują proces utraty wody, opóźniają proces rogowacenia naskórka
§ w przypadku braku NNKT może dojść do atopowego zapalenia skóry
§ lub nadmiernego wysychania skóry, jej szorstkości i łuszczenia
§ uzupełnieniem deficytu jest stosowanie kosmetyków wzbogaconych w kwas linolowy lub inne kwasy szeregu Ω-6
§ cennymi surowcami z których otrzymuje się NNKT są: olej wiesiołkowy, olej awokado, olej migdałowy, olej lniany, olej brzoskwiniowy, olej winogronowy, olej orzechowy, olej z kiełków pszenicy
QUASI-WITAMINY
CHOLINA
§ organizm ludzki może ją produkować z aminokwasów w obecności kwasu foliowego i Wit. B12
§ działanie: lipotropowe, odtruwające, osłaniające miąższ wątroby, przeciwmiadżycowe, żółciotwórcze, substrat w syntezie metioniny i acetylocholiny (neuroprzekaźnika)
§ występuje w żółtkach jaj ptasich, kiełkach pszenicy, roślinach strączkowych
§ zastosowanie: leczenie stanów zapalnych i marskości wątroby, miażdżycy i kamicy żółciowej, łuszczycy, różnych odmian trądziku, detoksykacji.
KWAS LIPONOWY:
§ koenzym współdziałający z oksydoreduktazami
§ ma właściwości detoksykacyjne, moczopędne, przeciwcukrzycowe, przeciwmiażdżycowe
§ przyspiesza utlenianie glukozy, zmniejsza stężenie lipidów we krwi, zwiększa wydolność fizyczna i psychiczna
§ antyoksydant
§ niedobory mogą powodować: cukrzyce, kamice żółciową, miażdżyce, osłabienia, zaburzenia koncentracji
KARNITYNA:
§ organizm ludzki potrafi ją syntezować z lizyny i metioniny
§ jest niezbędna w reakcjach biochemicznych zapewniających energię
§ wpływa na ruchliwość i przeżywalność plemników
§ zwiększa wydolność fizyczną i psychiczną
§ niedobór powoduje: osłabienie mięśni, zaburzenia czynności mięśnia sercowego, mała żywotność plemników, zaburzenia przemian lipidowych, itp.
KWAS OROTOWY:
§ wytwarzana w małej ilości przez florę bakteryjną jelit
§ ułatwia transport jonów przez błony komórkowe
§ prawdopodobnie bierze udział w metabolizmie kwasu foliowego i wit. B12
§ zapobiega przedwczesnemu starzeniu
§ występowanie: warzywa korzeniowe, serwatka, kwaśne mleko
KWAS PANGAMOWY:
§ przyspiesza utlenianie glukozy i lipidów
§ zmniejsza stężenie cholesterolu we krwi
§ rozszerza naczynia krwionośne
§ poprawia ukrwienie mięśni i innych tkanek
§ ma właściwości detoksykacyjne
§ potęguje działanie sulfonamidów i antybiotyków
§ ma działanie przeciwdrgawkowe
§ likwiduje drżenie mięśni spowodowane stresem i wzburzeniem nerwowym
§ działanie jest w dalszym ciągu badane
§ zastosowanie: leczenie infekcji bakteryjnych i grzybiczych, chorób włosów i skóry, wspomagające w leczeniu otyłości
PABA:
§ leczy stany zapalne skóry, bielactwo nabyte, zapobiega łysieniu i siwieniu
§ absorbuje promieniowanie UV
§ występowanie: produkty zbożowe z pełnego przemiału, kiełki pszenicy, nasiona słonecznika, jaja, drożdże, wątroba
§ zastosowanie – w preparatach przeciwsłonecznych (anty UVB) i preparatach na porost włosów
WITAMINA P:
§ jest to nazwa grupy roślinnych bioflawonoidów: rutyny, kwercetyny, hesperydyny, i in.
§ wraz z wit. C bierze udział w utrzymaniu prawidłowego stanu tkanki łącznej
§ wpływa na przemianę wapniową
§ wpływa na nieprzepuszczalność i mechaniczną odporność naczyń włosowatych
§ wspomaga działanie wit. C
§ awitaminoza: pokrzywka, katar sienny, ostry nieżyt błony śluzowej nosa, kruchość naczyń krwionośnych
§ występuje: czarne porzeczki, dzika róża, bez czarny, wiśnie, morele, pomidory, czerwona kapusta
§ zalecana kobietom w okresie menopauzy, w przypadku krwawienia dziąseł, osobom z tendencją do wybroczyn na skórze
1
xsmtx