BABKA DROŻDŻOWA Z WERONY
Składniki na 12 porcji:
45 dag mąki
14 dag cukru
17 dag masła
4 jajka
2 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
rdzeń z 1 laski wanilii
masło i cukier do formy
cukier puder do posypania
Na zaczyn:
1,5 dag świeżych drożdży
60 ml ciepłej wody
3 łyżki mąki
1 łyżka cukru
1 żółtko
W rondelku wymieszaj wszystkie składniki zaczynu. Ciasto powinno być rzadkie, bez grudek, o jednorodnej konsystencji. Odstaw je na godzinę w ciepłe miejsce, dopóki nie podwoi objętości. Do zaczynu dodaj 25 dag mąki, połowę pozostałych drożdży (rozpuszczonych w 2 łyżkach wody), 2 łyżki cukru, 2 łyżki masła i 1 jajko. Wyrób ciasto. Odstaw na 45 minut. Do przygotowanego ciasta dodaj pozostałą mąkę, resztę cukru i drożdży rozpuszczonych w letniej wodzie, 3.jajka oraz 14 dag miękkiego masła, sól i rdzeń wanilii. Wyrabiaj ciasto około 10-15 minut, do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw na 1-1,5 godziny (do podwojenia objętości). Następnie wstaw do lodówki na 30-40 minut. Po tym czasie wyłóż ciasto na stolnicę. Ponownie wyrób. Uformuj z niego kwadrat. Na wierzchu połóż pozostałe masło, zawiń rogi formując kopertę, rozwałkuj. Złóż na pół. Włóż do lodówki na około 20 minut. Wałkowanie i chłodzenie powtórz jeszcze dwa razy. Z ciasta zrób kulkę, włóż do posmarowanej masłem i posypanej cukrem formy. Zostaw na 4,5 godz. w ciepłym miejscu. Następnie piecz najpierw 10 min w temp. 170°C, a potem 20 min w temp. 160°C. Posyp cukrem pudrem.
wuhazet