BUCHTY Z TWAROGIEM I MORELAMI.doc

(26 KB) Pobierz
BUCHTY Z TWAROGIEM I MORELAMI

BUCHTY Z TWAROGIEM I MORELAMI

 

 

Składniki na 30 porcji:

 

45 dag mąki

2 dag drożdży

3 łyżki cukru

120 ml mleka

szczypta soli

1 jajko

2 żółtka

3 łyżki masła

tłuszcz do posmarowania formy

 

Na nadzienie:

 

50 dag miękkiego twarogu

2 jajka

2 torebki cukru waniliowego

10 dag cukru

30 dag moreli z puszki

 

Masło stop. Mleko lekko podgrzej. Połowę mleka wymieszaj z masłem. Mąkę przesiej do miseczki. Zrób wgłębienie. Wkrusz drożdże. Dodaj pozostałe mleko i łyżeczkę cukru. Zaczyn wymieszaj z niewielką ilością mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, dodaj szczyptę soli oraz pozostały cukier. Wlej mleko wymieszane z masłem. Wbij jajko. Dodaj żółtka. Wszystkie składniki wyrób na gładkie, jednolite ciasto. Miseczkę przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie: twaróg utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Masę serową wymieszaj z jajkami. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób. Podziel na 30 małych porcji. Z każdej zrób cienki placuszek. Na środku połóż małą porcję twarogowego nadzienia i kawałek moreli. Mocno zlep brzegi formując kule. Buchty ciasno ustaw w posmarowanej tłuszczem dużej, żaroodpornej formie. Ponownie odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podrośnie wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz około 30 minut. Upieczone buchty wystudź. Przed podaniem możesz je posypać cukrem pudrem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin