BUCHTY Z TWAROGIEM I MORELAMI
Składniki na 30 porcji:
45 dag mąki
2 dag drożdży
3 łyżki cukru
120 ml mleka
szczypta soli
1 jajko
2 żółtka
3 łyżki masła
tłuszcz do posmarowania formy
Na nadzienie:
50 dag miękkiego twarogu
2 jajka
2 torebki cukru waniliowego
10 dag cukru
30 dag moreli z puszki
Masło stop. Mleko lekko podgrzej. Połowę mleka wymieszaj z masłem. Mąkę przesiej do miseczki. Zrób wgłębienie. Wkrusz drożdże. Dodaj pozostałe mleko i łyżeczkę cukru. Zaczyn wymieszaj z niewielką ilością mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Gdy zaczyn podwoi swoją objętość, dodaj szczyptę soli oraz pozostały cukier. Wlej mleko wymieszane z masłem. Wbij jajko. Dodaj żółtka. Wszystkie składniki wyrób na gładkie, jednolite ciasto. Miseczkę przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie: twaróg utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Masę serową wymieszaj z jajkami. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób. Podziel na 30 małych porcji. Z każdej zrób cienki placuszek. Na środku połóż małą porcję twarogowego nadzienia i kawałek moreli. Mocno zlep brzegi formując kule. Buchty ciasno ustaw w posmarowanej tłuszczem dużej, żaroodpornej formie. Ponownie odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podrośnie wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz około 30 minut. Upieczone buchty wystudź. Przed podaniem możesz je posypać cukrem pudrem.
wuhazet