CIASTO Z KREMEM MAŚLANYM.doc

(26 KB) Pobierz
CIASTO Z KREMEM MAŚLANYM

CIASTO Z KREMEM MAŚLANYM

 

 

Składniki na 16 porcji:

 

40 dag miękkiego masła lub margaryny

25 dag cukru

2 torebki cukru waniliowego

sok i skórka starta z jednej cytryny

6 jajek

25 dag malin

7 łyżek mąki pszennej

7 łyżek mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

5 dag bezów

25 dag malin

 

              Do miseczki przełóż 15 dag masła. Wsyp 8 dag cukru i 1 torebkę cukru waniliowego. Dodaj sok i skórkę cytrynową. Utrzyj mikserem na jasnokremową, puszystą masę. Rozbij 3 jajka. Oddziel żółtka od białek. Nie przerywając ucierania, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej oba rodzaje mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Białka ubij dosypując 7 dag cukru. Pianę z białek połącz z ucieraną masą. Formę w kształcie serca wyłożoną pergaminem napełnij przygotowanym ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz 30 minut. Wystudź na kratce kuchennej. Zupełnie zimne ciasto rozkrój na dwa placki. Resztę masła utrzyj z drugą torebką cukru waniliowego na jasnokremową masę. Pozostałe jajka wbij do metalowej miseczki. Wsyp resztę cukru. Miseczkę postaw nad garnkiem z wrzącą wodą. Jajka ubij trzepaczką na puszystą masę. Wyjmij z kąpieli wodnej i ubijając wystudź. Stale ucierając cienkim strumyczkiem wlewaj zupełnie zimną masę jajeczną do masy maślanej. Uważaj, aby krem się nie zwarzył! Placki przełóż 2/3 przygotowanego kremu. Wierzch i boki posmaruj resztą kremu. Boki obsyp grubo pokruszonymi bezikami. Maliny przebierz, rozłóż na wierzchu ciasta.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin