FIGA Z CZEKOLADĄ.doc

(24 KB) Pobierz
FIGA Z CZEKOLADĄ

FIGA Z CZEKOLADĄ

4 tabliczki czekolady mlecznej

375 ml mleka

4 żółtka

8 fig

5 dag orzechów włoskich

4 łyżki mąki ziemniaczanej

8 łyżek koniaku

Figi pokroić na ćwiartki, zalać koniakiem i odstawić na kilkanaście minut. Wyjąć je, a do alkoholu dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Czekoladę rozpuścić i zestawić z ognia. Zagotować 1 szklankę mleka, a do pozostałego dodać mąkę ziemniaczaną. Ciągle mieszając wlać do reszty gotującego się mleka. Tak powstały budyń gotować 3 minuty. Czekoladę, alkohol z żółtkami oraz budyń połączyć, starannie wymieszać i polać nim przełożone do pucharków figi. Posypać posiekanymi orzechami. Deser schłodzić.

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin