JABŁECZNIK Z RODZYNKAMI.doc

(26 KB) Pobierz
JABŁECZNIK Z RODZYNKAMI

JABŁECZNIK Z RODZYNKAMI

 

 

Ciasto:

 

10 dag masła

1 żółtko

20dag mąki

1 łyżka cukru pudru

szczypta soli

1 jajko do posmarowania

120 ml kwaśnej śmietany

 

Nadzienie:

 

30 dag kwaśnych jabłek

2 łyżki soku cytrynowego

10 dag orzechów włoskich

5 dag rodzynek

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka cynamonu

3-4 łyżki pokruszonych biszkoptów lub tartej bułki

odrobina mąki do podsypania

cukier puder do dekoracji

 

              Przygotuj ciasto: mąkę przesiej do miseczki, wymieszaj z cukrem pudrem i solą. Dodaj pokrojone na małe kawałeczki, zimne masło, żółtko i śmietanę. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na około 30 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie: posiekaj grubo orzechy. Jabłka umyj, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na ćwiartki, usuń środki z pestkami, miąższ pokrój na małe kawałeczki, skrop sokiem cytrynowym. Kawałeczki jabłek wymieszaj z orzechami, cynamonem, drobno pokruszonymi biszkoptami, rodzynkami i cukrem wanilinowym. Schłodzone ciasto przenieś na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkuj na placek o grubości około 3 mm. Na cieście rozłóż nadzienie, pozostawiając wolne brzegi (około 2-3 cm). Placek zroluj, końce zawiń pod spód, Przełóż na przykrytą pergaminem blachę z piekarnika. Grzbiet ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Blachę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz około 35-40 minut. Gotowy jabłecznik podawaj na ciepło, najlepiej z sosem waniliowym. Przed podaniem lekko oprósz cukrem pudrem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin