JABŁECZNIK Z RODZYNKAMI
Ciasto:
10 dag masła
1 żółtko
20dag mąki
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
1 jajko do posmarowania
120 ml kwaśnej śmietany
Nadzienie:
30 dag kwaśnych jabłek
2 łyżki soku cytrynowego
10 dag orzechów włoskich
5 dag rodzynek
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka cynamonu
3-4 łyżki pokruszonych biszkoptów lub tartej bułki
odrobina mąki do podsypania
cukier puder do dekoracji
Przygotuj ciasto: mąkę przesiej do miseczki, wymieszaj z cukrem pudrem i solą. Dodaj pokrojone na małe kawałeczki, zimne masło, żółtko i śmietanę. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń folią i wstaw do lodówki na około 30 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie: posiekaj grubo orzechy. Jabłka umyj, osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na ćwiartki, usuń środki z pestkami, miąższ pokrój na małe kawałeczki, skrop sokiem cytrynowym. Kawałeczki jabłek wymieszaj z orzechami, cynamonem, drobno pokruszonymi biszkoptami, rodzynkami i cukrem wanilinowym. Schłodzone ciasto przenieś na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkuj na placek o grubości około 3 mm. Na cieście rozłóż nadzienie, pozostawiając wolne brzegi (około 2-3 cm). Placek zroluj, końce zawiń pod spód, Przełóż na przykrytą pergaminem blachę z piekarnika. Grzbiet ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem. Blachę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz około 35-40 minut. Gotowy jabłecznik podawaj na ciepło, najlepiej z sosem waniliowym. Przed podaniem lekko oprósz cukrem pudrem.
wuhazet