MIODOWE PIERNICZKI.doc

(24 KB) Pobierz
MIODOWE PIERNICZKI

MIODOWE PIERNICZKI

 

 

55 dag mąki

2 żółtka

30 dag margaryny

10 dag cukru pudru

10 dag miodu

4 dag kakao

1 łyżka mielonych goździków

1 łyżka cynamonu

1 łyżeczka imbiru

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

              Mąkę wymieszać z kakao, dodać posiekaną, miękką margarynę i żółtka, zarobić ciasto. Dodać pozostałe składniki i całość intensywnie i długo wyrabiać, aż do powstanie ciasto o jednolitej konsystencji. Odstawić je, na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na dłużej. Odstaną masę rozwałkować na placki grubości 2-3 milimetrów i wyciąć z nich foremkami małe pierniki. Piec je kilka minut na blasze w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin